Google geeft iedereen snelkoppelingen voor Drive

Google rolt de snelkoppelingfunctionaliteit voor Drive breed uit. Die moet gedupliceerde bestanden voorkomen. De functie werd de afgelopen maanden in bèta getest.

Na een half jaar testen rolt Google zijn nieuwe snelkoppelingen voor Drive voor iedereen uit. Google introduceerde snelkoppelingen in augustus vorig jaar als bètafunctie voor G Suite-gebruikers. De snelkoppelingen moeten ervoor zorgen dat bestanden voortaan nog maar op één plaats in Google Drive staan. Deelt iemand een document met jou, dan is het voortaan niet meer de bedoeling dat je dat document zelf aan je Drive toevoegt. In de plaats daarvan kan je een snelkoppeling importeren. De zet moet Google Drive overzichtelijker maken.

Verder werken de snelkoppelingen als gewone bestanden. Je kan ze delen met wie je wil maar enkel gebruikers met rechten op het bestand waar ze naar wijzen, kunnen ze ook openen.

Google geeft op zijn blog een voorbeeld: wanneer iemand uit marketing die een belangrijk document deelt met het hele salesteam, kan de salesbaas dat document in de Drive van het eigen team als snelkoppeling plaatsen voor eenvoudige toegang. Het document blijft op een centrale plaats staan en moet al zeker niet gekopieerd worden.

Tot slot wordt de ‘Toevoegen aan mijn Drive’-optie vervangen door ‘Snelkoppeling toevoegen aan mijn Drive’. Google activeert de functie standaard voor iedereen, zowel G Suite-gebruikers als consumenten.