VMware-CEO denkt dat coronavirus werk voorgoed zal veranderen

Pat Gelsinger, de CEO van VMware, verwacht dat het coronavirus een permanente stempel zal drukken op de manier waarop we onze maatschappij organiseren. Hij ziet een grotere rol voor thuiswerk weggelegd.

VMware-CEO Pat Gelsinger noemt de corona-pandemie een ‘black swan’-event, naar de terminologie uit het boek van Nassim Nicholas Taleb. Hij vermoedt dat de maatregelen die vandaag getroffen worden, een permanente impact zullen hebben op de manier waarop we niet alleen ons werk maar de hele maatschappij organiseren. Dat vertelt hij in een blogpost.

Nieuwe norm

“Thuiswerk wordt de norm en werk zelf raakt steeds meer gedistribueerd. We zullen infrastructuur en technologie blijven bouwen die geoptimaliseerd is voor de werkplek van de toekomst”, aldus de CEO. “Dit event zal volgens mij permanent veranderen hoe we werken, leren, met elkaar verbinden en samenleven.” Gelsinger vermoedt met andere woorden dat de lessen geleerd in verband met thuiswerk ook na de pandemie relevant zullen blijven.

Voor sommige mensen en organisaties zal de verplichting om thuiswerk door te voeren ongetwijfeld illustreren dat eerdere terughoudendheid onterecht is. De betere werk-vrijetijdsbalans die erbij komt kijken, is voor veel mensen een plus. Langs de andere kant toont de verplichte isolatie net aan wat de meerwaarde is van sociaal contact op kantoor. Of de voorspelling van Gelsinger zal uitkomen, blijft dus afwachten.

Telewerk organiseren

VMware zet in ieder geval in op de veranderende situatie door een aanzienlijk deel van zijn software als gratis trial ter beschikking te stellen of proefperiodes uit te breiden. Zo kunnen organisaties eenvoudig en snel thuiswerk uitrollen in hun bedrijf. Bij is telewerk vanaf deze middag de norm. Bedrijven die dat niet kunnen aanbieden, moeten minstens anderhalve meter afstand tussen werknemers kunnen garanderen. Organisaties die minder goed voorbereid zijn, nemen drastische maatregelen. Zo is onze redactie op de hoogte van medewerkers die met hun desktop in een grote zak naar huis worden gestuurd.

Wil jij telewerk nog snel maar veilig organiseren en vraag je je af waar te beginnen? Dan kan de gids die we enkele weken geleden schreven nuttig zijn: Thuiswerk in jouw organisatie: de basics