CERN voert Facebook Workplace af

Na vier jaar proberen, stopt het CERN met Facebook Workplaces. Hoe het bedrijf de maandelijkse kost benaderde en de manier waarop data beheerd worden, zijn ontoereikend voor het laboratorium.

Het CERN bedankt voor Facebook Workplaces. Na een testperiode van vier jaar dankt het Europese laboratorium voor fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes de samenwerkingssoftware af. Facebook werd verzocht alle data per direct van zijn servers te halen. De aanpak inzake prijs en databeheer stonden het CERN niet aan, ook al moest de Zwitserse onderzoeksinstantie aanvankelijk niet betalen. Workplace is een concurrent voor Slack en Teams die de structuur van Facebook volgt, en daardoor vertrouwd moet overkomen.

Gemengde gevoelens

Facebook overtuigde het CERN, bij het grote publiek gekend als de thuis van de Large Hadron Collider, met het aanbod de gebruikskost niet aan te rekenen. Dat volstond voor het CERN om voor de 2.600 vaste personeelsleden en 18.000 gebruikers te onderzoeken of Workplace een goed idee was. Tests liepen in alle departementen met gemengde resultaten. In totaal waren er tijdens de tests 150 actieve gebruikers per maand. Volgens het CERN zelf voelde een deel van hen zich niet comfortabel met het gebruik van een tool ontwikkeld door een bedrijf dat ze niet vertrouwden in termen van dataprivacy.

Het CERN was lang een knappe referentieklant voor Facebook, ook al betaalde het laboratorium niet. Na vier jaar besloot Facebook om zijn prijsstrategie rond Workplace aan te passen. Het CERN kreeg een keuze voorgeschoteld: betalen, of gratis gebruiker blijven waarbij de data in het beheer van Facebook kwam en de single sign on van het CERN zelf werd afgevoerd. De keuze was snel gemaakt en nu heeft Facebook een gerenommeerde klant minder. Zowel de controle over de data afstaan als betalen voor een tool die niet essentieel is voor de kernactiviteiten van het CERN, werden als onacceptabel bestempeld.

Opensource-alternatief

Het CERN kiest nu voor de opensource-oplossing Mattermost. Die oplossing wordt al gebruikt om het gros van de functionaliteit van Workplace over te nemen. Discourse wordt binnenkort breder geïntegreerd om het delen van data eenvoudiger te maken. Ook die tool wordt binnen het CERN al door verschillende gebruikers omarmt.

Workplace is beschikbaar als gratis tool, voor gewone bedrijven aan vier dollar per gebruiker per maand en voor acht dollar per gebruiker per maand in het enterprise-abonnementsmodel. Volgens Facebook heeft Worklpace al meer dan drie miljoen betalende gebruikers.

Wij gingen vorig jaar kort aan de slag met Workplace. Lees in dit stuk wat onze bevindingen waren: Aan de slag met Workplace van Facebook: iets voor jouw bedrijf?