Microsoft schuift Surface Hub 2X op lange baan

Microsoft beloofde bijna twee jaar geleden al een Surface Hub die in portretmodus zou werken, en die je met meerdere exemplaren aan elkaar kan koppelen. De functionaliteit zou in de Surface Hub 2X zitten, maar dat product komt maar niet van grond.

Midden 2018 verklapte Microsoft dat de tweede generatie van de Surface Hub er zat aan te komen. Dat toestel zou enkele handige nieuwe functies omvatten. Het moest werken in portretmodus, en je zou meerdere schermen aan elkaar kunnen schakelen tot één geheel. De functionaliteit werd een eerste keer uitgesteld met de lancering van de Surface Hub 2S. Dat grote presentatietoestel werd een vrij eenvoudige opfrissing van de eerste generatie, zonder portretcapaciteiten aan boord.

Afgevoerd

Microsoft maande gebruikers aan te wachten op de Surface Hub 2X: dat toestel zou de nieuwe mogelijkheden wel aan boord hebben. Vervolgens werd het wel erg stil over de 2X. Nu lijkt het erop dat het toestel opnieuw uitgesteld en mogelijks zelfs afgevoerd is. Een video waarin de nieuwe functies destijds werden aangekondigd, is in alle stilte van het web gehaald.

Volgens Petri, dat het uitstel ontdekte, zou het probleem bij Windows Core OS liggen. Windows Core OS moet alle verschillende versies van Windows 10 verbinden in één modulair geheel dat netjes samenwerkt op basis van universele elementen. Core OS wordt zo een rode draad tussen Windows 10 voor pc’s, voor de Hololens, voor IoT-toestellen en tot slot voor de Surface Hub. De geplande functionaliteit van De Surface Hub 2X lijkt nu te vloeken met Windows Core OS, met de vertragingen tot gevolg.

Andere prioriteiten

Het is frappant dat Microsoft functionaliteit die het bijna twee jaar geleden beloofde, nog steeds niet naar de markt kan brengen. Nog opvallender is dat Microsoft nu lijkt op te geven en zo aangeeft dat het blijkbaar een onoverwinbare uitdaging is om een Surface Hub te maken waarvan je het scherm kan kantelen.

Microsoft geeft in een reactie niet veel meer duidelijkheid aan Petri. Het bedrijf claimt dat er een blijvende dialoog is met klanten over de Hub, dat de roadmap zoveel mogelijk op hun noden wordt afgestemd, en dat een 85 inch-versie uitrollen de huidige prioriteit is. Verder zou er binnenkort een grote software-update voor de Hub aankomen.