Google werkt aan uniforme communicatie-app als antwoord op Teams en Slack

Google maakt zijn zakelijk portfolio nog wat complexer en werkt aan een nieuwe app die functies van Hangouts, Gmail en Drive moet combineren in één platform. Zo wil de internetgigant concurreren met Slack en Teams.

Google sleutelt aan een nieuwe applicatie voor eengemaakte en gecentraliseerde communicatie binnen bedrijven. Dat weet The Information op gezag van twee anonieme bronnen die gebriefd zouden zijn over de nieuwe toepassing. De applicatie zal functionaliteit van Hangouts, Gmail en Drive combineren in één platform. Met de zet wil Google een gat dichten in zijn portfolio.

Steeds meer bedrijven omarmen immers de aanpak van Slack en Microsoft Teams. Daarbij worden klassieke chat, videochat, het delen van bestanden en beperkte samenwerkingsmogelijkheden gecombineerd in één platform dat zowel mobiel als op de desktop draait. Zowel Slack als Teams profileren zich als de centrale communicatiehub voor bedrijven groot en klein. De toepassingen moeten het beginpunt van menig workflow zijn en klikken daarom netjes in toepassingen van derden.

‘Scattered communications’

Google heeft zo’n toepassing niet. In de plaats daarvan schermt het met een allegaartje aan communicatie-apps binnen en buiten G Suite waar vermoedelijk alleen Sundar Pichai en Thomas Kurian nog aan uitkunnen. Zo is er Hangouts Chat voor tekstberichten, Hangouts Meet voor videochat, Hangouts voor consumenten met gelijkaardige functionaliteit aan Hangouts Chat, Duo voor videochat, Drive voor bestandsbewerking en samenwenwerking, Gmail voor mails met daarin een beperkte implementatie van Hangouts, een toekomstige RCS-sms-app en Google Voice (voorlopig). Dan spreken we nog niet over de recent afgevoerde toepassingen zoals Allo en Inbox. Zetten de concurrenten in op ‘unified communication’, dan doet Google in de praktijk het omgekeerde.

Daar moet nu dus verandering in komen. De nieuwe toepassing wordt als op en top zakelijk product onderdeel van G Suite. Hoe de app er precies zal uitzien, en welke functies Google erin wil combineren, hebben we momenteel het raden naar. Aangezien Google zich agressief op bedrijven richt en klanten van Microsoft wil afsnoepen, en die laatste Teams mee aanbiedt met Office en bovendien stevig pusht, kan een antwoord van Google niet uitblijven. De belangrijkste vraag is hoe sterk Google z’n schouders onder het project wil zetten, en voor hoelang. Mountain View staat er immers voor gekend producten snel af te voeren of compleet om te gooien als ze niet goed werken. Gisteren zagen we nog dat ook zakelijke toepassingen binnen G Suite daar niet immuun aan zijn.

Lees ook: Hoe Google Microsoft Office van de troon wil stoten, over Googles ambitie om met Microsoft de wedijveren.