Adobe Premiere Pro krijgt samenwerkingsfuncties

Adobe werkt aan samenwerkingsfuncties voor Premiere Pro. Zo wordt het eenvoudiger voor verschillende mensen om samen aan een project te werken met dezelfde assets.

Adobe pakt uit met nieuwe functionaliteit voor videobewerkingssuite Premiere Pro. De software, die naast Avid Media Composer in professionele settings wordt gebruikt voor het editen van films en series, krijgt beperkte samenwerkingscapaciteiten ingebouwd. Dat moet het eenvoudiger maken voor verschillende editors om aan eenzelfde project te werken.

Terminator

Adobe stelt de nieuwe functionaliteit voor tijdens het Sundance-filmfestival en claimt de tools te hebben ontwikkeld in samenspraak met het productieteam achter Terminator: Dark Fate en de Netflixfilm Dolemite is My Name. Concreet krijgt Adobe Premiere Pro een nieuw paneel getiteld ‘Productions’. In Productions vind je een structuur van gedeelde mappen. Via die mappen wordt het eenvoudig om assets te delen en te gebruiken in een project zonder ze te dupliceren.

De softwarespecialist geeft enkele voorbeelden. Zo kan een team dat aan een serie werkt terugkerende content zoals begingenerieken en overgangen vanop een centrale plaats halen, of kunnen mensen eenvoudiger samenwerken aan één groot project door het op te knippen in verschillende delen.

Lokaal

Adobe benadrukt dat er niets in de cloud terecht komt, tenzij je dat wil. Het delen gebeurt via lokale opslag. Gedeelde projecten zijn zichtbaar voor iedereen, maar het is onmogelijk om samen aan één scene te werken naar analogie met bijvoorbeeld Google Drive. Wanneer iemand ergens mee bezig is, is dat project vergrendeld voor andere gebruikers totdat de editor ermee klaar is.

Iedereen die binnen één gedeelde productie werkt, geniet automatisch van dezelfde instellingen voor onder andere de scratschdisk, de gpu-renderer en andere presets. Voorlopig introduceert Adobe enkel een preview van de functies. Wanneer ze worden uitgerold naar de officiële versie van Premiere Pro en voor iedereen beschikbaar komen, is nog onduidelijk.