Microsoft schrapt Wunderlist op 6 mei 2020 en zet vol in op To Do

De kroniek van een aangekondigde dood: Wunderlist stopt ermee op 6 mei 2020. Sinds de overname door Microsoft in 2015 heeft het zijn eigen To Do-app gelanceerd en verrijkt met functionaliteiten uit Wunderlist. Sinds twee en een half jaar zegt Microsoft al dat het Wunderlist gaat stopzetten. Nu is de deadline bekend.

In 2015 kocht Microsoft Wunderlist van voormalig eigenaar 6Wunderkinder. Microsoft zei destijds dat er niets zou veranderen en dat Wunderlist als een aparte applicatie zou blijven bestaan. Die onafhankelijkheid is tot op vandaag zo gebleven. Het einde van Wunderlist stond echter wel al langer in de sterren geschreven.

Met de aankondiging van To Do in april 2017 liet Microsoft weten dat het de technologie van Wunderlist in een nieuwe app had gebundeld en dat Wunderlist in de toekomst zou stoppen. Een half jaar later was To Do voor iedereen beschikbaar inclusief diepgaande integratie in diverse diensten zoals Planner, Outlook en stemassistent Cortana. Microsoft adviseert al langer actief Wunderlist-gebruikers om over te stappen.

Functies overgezet naar To Do

De afgelopen twee en een half jaar heeft Microsoft het merendeel van de functionaliteit van Wunderlist geïntegreerd in To Do en krijgt de dienst 6 mei 2020 als deadline voor de stopzetting. Microsoft schrijft in een blogbericht dat Wunderlist-gebruikers die nog niet zijn overgestapt nu ruim de tijd krijgen om dat te doen via een handige importeer-functie in To Do.

Wunderlist krijgt vanaf nu geen grote updates of nieuwe functies meer. Microsoft geeft ook toe dat door het gebrek aan updates de mogelijkheid bestaat dat de app minder goed kan beginnen te functioneren de komende maanden. Op de deadlinedag zelf stopt Wunderlist met synchroniseren en wordt de dienst onbruikbaar. Microsoft sluit vandaag ook de inschrijvingspagina van Wunderlist om nieuwe gebruikers niet in de war te brengen.

Poging tot terugkopen

Wie vandaag To Do als nieuwe gebruiker activeert, krijgt automatisch de melding te zien of je een voormalig Wunderlist-gebruiker bent. Dankzij enkele stappen worden al je lijstjes van Wunderlist geïntegreerd in To Do.

Er zal ongetwijfeld wel wat wrijving zijn voor diehard Wunderlist-gebruikers, maar Microsoft maakt zich sterk dat To Do de beste functies van Wunderlist overneemt en dat de interface tussen beide heel sterk op elkaar lijkt. Microsoft wil het migratietraject zo pijnloos mogelijk maken en geeft gebruikers daarom een half jaar de tijd om over te schakelen.

6Wunderkinder vindt het spijtig dat Wunderlist stopt en heeft begin september nog contact gezocht met Microsoft om zijn applicatie terug te kopen. Het spreekt voor zich dat Microsoft hier niet op is in gegaan omdat het anders een concurrent meer heeft voor zijn eigen To Do-app. Het aanbod was volgens de originele eigenaar serieus, maar tevergeefs.