Basecamp wordt gratis voor freelancers en kleine ondernemingen

Projectmanagementspecialist Basecamp lanceert een volledig gratis abonnement voor zijn softwaredienst. Die is gericht op bescheiden gebruik en is zo ideaal voor freelancers of kleine ondernemingen die slechts af en toe een groter project moeten managen.

Basecamp lanceert met Basecamp free een volledig gratis tier voor zijn projectmanagementsoftware. Basecamp biedt een totaaloplossing voor projectmanagement met chat, bestandsbeheer, planning… De organisatiesoftware is gericht op kmo’s maar kost traditioneel 99 dollar per maand. Voor dat geld kan je ongelimiteerd aan de slag met Basecamp aangezien er geen kosten per gebruiker aan het abonnement gekoppeld zijn.

Dat is interessant voor ondernemingen met verschillende projecten en enkele tientallen gebruikers, maar komt vrij duur uit voor kleine bedrijfjes of freelancers die slechts een paar projecten willen beheren in samenwerking met een handvol mensen.

Gratis met beperkingen

De gratis versie van Basecamp komt daaraan tegemoet. Met Basecamp Free beheer je tot drie projecten met tot 20 verschillende mensen. Bovendien krijg je één gigabyte aan opslag gratis. Geavanceerde functies zoals templates voor gelijkaardige projecten of managementfuncties die bepalen wat een klant over een project te zien krijgt, zijn wel voorbehouden voor de betaalde versie van het product.

Basecamp hanteert zijn eigen projectmanagement-aanpak maar treedt met de gratis editie toch in het vaarwater van andere managementproducten zoals Asana en Trello. De chatfunctie concurreert dan weer met Slack en Teams. Aan de slag gaan met het gratis Basecamp is eenvoudig: iedereen kan een account aanmaken en meteen beginnen. Die eenvoud maakt dat Basecamp de gratis tier ook positioneert richting persoonlijk gebruik en zelfs gebruik in familieverband.