Google Hire verdwijnt en illustreert onbetrouwbaarheid techreus

Google trekt de stekker uit Hire: een dienst gericht op kmo’s die het aanwervingsproces moest stroomlijnen. Het is het zoveelste product dat Google schrapt of verandert, wat de continuïteit naar de zakelijke sector niet ten goede komt.

Google Hire verdwijnt naar het intussen overvolle Google-kerkhof. Hire is een dienst van Google die het aanwerfproces moet vereenvoudigen. De dienst is in eerste instantie gericht op kmo’s en integreert netjes met G Suite. Gebruikers werden verleid door de automatiseringsmogelijkheden, net als de eenvoud om samen met collega’s het aanwerfproces zo goed mogelijk in te plannen. De tool komt voor uit de overname van Bebop: een start-up van de hand van Diane Greene, die na de acquisitie aan het hoofd van Google Cloud kwam te staan (maar daar nu alweer vertrokken is).

Last van Europa

Hire lag in Europa onder vuur. Google zou zijn machtspositie misbruiken om jobadvertenties van zijn eigen platform kunstmatig een boost te geven in zoekresultaten ten nadele van vacatures geplaatst door concurrenten. Dat is echter niet de reden van de beslissing. Google wil zich vooral meer gaan focussen op de cloud, klinkt het.

Klanten van Hire kunnen de dienst nog tot 1 september van 2020 blijven gebruiken. Bovendien is dit de laatste maand waarop Google een factuur zal opsturen voor Hire. Gebruikers kunnen de rest van het overblijvende jaar gratis verder werken.

Onbetrouwbaar

Ondanks die zoetmaker illustreert het einde van de dienst toch een probleem binnen Google’s strategie. Applicaties van de techreus zien snel het levenslicht om al even snel terug te verdwijnen of compleet te veranderen. Die start-up-mentaliteit houdt Google groot en werkt in een consumentencontext, maar is niet meteen geschikt in de zakelijke wereld.

Wie intekent op Office 365 van Microsoft weet dat hij binnen enkele jaren nog van min of meer dezelfde dienst gebruik kan maken. Kies je voor G Suite, dan is het veel minder duidelijk wat je over de lange termijn krijgt. Zal Hangouts nog bestaan of opnieuw veranderen? Zal Google zijn mailcliënt nog eens omgooien? Verdwijnt er misschien een functie die belangrijk is voor jou? De manier waarop Google met z’n eigen diensten omgaat illustreert vooral dat je nergens echt op kan rekenen.

Gerelateerd: Hangouts Classic verdwijnt uit G Suite eind 2019