Het Belgische IoT-agency Bagaar en Option slaan de handen ineen

Het Internet of Things (IoT)-agency Bagaar en Option, specialist in connectiviteitstechnologieën, gaan samenwerken. Het Belgische Bagaar gaat de communicatietechnologie van Option inzetten om technische installaties van bedrijven te koppelen met industriële IoT-apparaten. 

Dit kondigden beide partijen woensdag aan op de IoT Convention in Mechelen. Door de samenwerking wordt het voor industriebedrijven mogelijk om analoge en digitale industriële machines op een slimme manier te  automatiseren. Ook wel bekend als industry 4.0.

“Samen met Option gaan we onze eigen communicatiemodule verder ontwikkelen en onze gecombineerde, modulaire technologie inzetten bij nieuwe IoT-projecten. Option en Bagaar willen elk industrieel toestel, analoog of digitaal, betaalbaar koppelen met het internet.  Dit maakt het mogelijk om nieuwe processen te ontwikkelen, zoals predictive maintenance. Door met Option in zee te gaan willen we die ambitie nog versnellen”, zegt  Ludo Wijckmans, CEO van Bagaar.

Omvang digitaliseringsprojecten

Volgens het IoT-agency is de omvang van zulke digitaliseringsprojecten vaak de grootste uitdaging om fabrieken en industriebedrijven ‘smart’ te maken. Het bedrijf ontwerpt prototypes van slimme toestellen, zoals slimme fietsen, energiemeters en slimme sensoren. Zo kunnen watermaatschappijen met de ontworpen sensoren bijvoorbeeld de druk in ondergrondse waterleidingen meten en sneller lekken opsporen. 

Bovendien levert Bagaar ook technische diensten om bedrijven te koppelen met het internet of things. Zo wordt er een  IoT-plan uitgetekend en zorgt het bedrijf voor de installatie van sensoren en communicatiemodules.

Modulaire communicatiemodule

Option daarentegen heeft al ruim dertig jaar ervaring met de ontwikkeling van connectiviteitstechnologieën. Het beschikt over een modulaire communicatiemodule voor het Internet of Things in de vorm van zijn eigen CloudGate IoT Gateway. Het apparaat communiceert via cellulaire netwerken zoals 3G en 4G, maar ook via de zogenaamde low-powernetwerken LoRa, NB-IoT, LTE CaTm en BLE.

Xylos

”Bagaar heeft de zakelijke en technische expertise om automatiseringsprojecten in de industrie te begeleiden. Ze zijn in staat om onze communicatiemodules op grote schaal te installeren en complexe IoT-projecten tot een goed einde te brengen. Samen met Bagaars moederbedrijf Xylos helpen we klanten voortaan van begin tot eind bij hun IoT- en Industry 4.0-projecten”, aldus Alain van Den Broeck, CEO van Option, die laat weten dat Xylos de informatie van de gekoppelde toestellen vervolgens weer zal verwerken in Microsoft Azure IoT, de internet-of-thingscloud van Microsoft. 

Bedrijven kunnen aan de hand van de analyse in Azure hun productie optimaliseren, door onder meer geautomatiseerd bottlenecks te vinden of kosten besparen door bijvoorbeeld onderhoud meer voorspelbaar te maken.

Gerelateerd: Vierde editie IoT Convention staat in het teken van Industry 4.0