Adobe lanceert teken en schilder-app Adobe Fresco

Adobe lanceert nog dit jaar de iPad-app genaamd Adobe Fresco. De softwareleverancier gaf afgelopen najaar al een voorproefje van de applicatie voor tekenen en schilderen onder de codenaam Project Gemini. 

Scott Belsky, chief product officer en executive vice president Creative Cloud bij Adobe maakte het nieuws begin deze week bekend via een blogpost. Hij laat weten dat de naam voortkomt uit het Italiaanse woord ‘fresco’, een schildertechniek die al eeuwen over de hele wereld wordt gebruikt.

Fresco-techniek

“De fresco-techniek maakt duidelijk hoe organisch tekenen en schilderen altijd zijn geweest. Al generaties lang hebben kunstenaars gedestilleerde pigmenten van planten en mineralen en gecreëerd door de fysieke interactie van krijt, olie en aquarellen met papier, canvas en gips”, zegt Belsky.

“Adobe Fresco repliceert deze organische interacties en breidt deze uit. Wetenschappers van Adobe hebben de chemie bestudeerd van veel voorkomende echte pigmenten zoals kobalt en oker. Ze hebben gekeken naar de fysica van hoe aquarellen worden geabsorbeerd in dik, op katoen gebaseerd papier. En ze hebben de manieren onderzocht waarop een dikke laag olieverf opdroogt. Het is een manier die ​​dimensie aan een schilderij toevoegt.”

Creative Cloud

De app laat gebruikers tekenen met vector- en rasterborstels en combineert de functies van de Adobe Illustrator Draw- en Photoshop Sketch iPad-apps. Bovendien ondersteunt de app Photoshop-bestanden in Creative Cloud en exporteert het bestanden naar PDF voor bewerking in Illustrator. De gebruikersinterface en de werkbalklay-out zijn ook vergelijkbaar met de komende Photoshop voor iPad-app van Adobe, die volgens Adobe later dit jaar beschikbaar komen. 

Verder is het ook mogelijk om de eigen Photoshop-penselen te importeren, zodat gebruikers kunnen tekenen met de penselen die ze gewend zijn. Daarnaast zijn de penselen volgens de softwareleverancier levensecht. Zeker gezien de manier waarop penselen verf in het echte leven zouden mengen en vermengen. 

Adobe Sensei

De functie Live Brushes maakt gebruikt van Adobe Sensei, het artificiële intelligentie (AI)-platform van het bedrijf. Hierdoor wordt er nagebootst hoe oliën en aquarellen bloeien en op elkaar reageren. “Tekenen is fundamenteel voor het ontwikkelen van creatieve geletterdheid. Het is de eerste verbinding van de meeste mensen met creativiteit en elke grote schilderij, sculptuur, film of gebouw begon met een tekening. En vandaag, meer dan ooit, is het essentieel voor iedereen om creatieve geletterdheid te ontwikkelen. AI neemt meer en meer repetitieve en alledaagse taken over. Creativiteit is de unieke menselijke kwaliteit, die elk van ons onderscheidt en ons helpt slagen”, constateert Belsky.

Lees ook: Adobe-AI herkent manipulatie van gezichten in Photoshop