Vlaanderen zoekt naar API van het jaar 2019

Informatie Vlaanderen gaat met een wedstrijd op zoek naar de API van het jaar. Een project inzenden kan tot en met 9 september.

De overheid zet sterk in op een moderne digitale infrastructuur gebaseerd op API’s. Ons land viel daar pas nog voor in de prijzen. Informatie Vlaanderen schrijft nu ook zelf een wedstrijd uit ter stimulatie van de API-aanpak. Op 27 november zal de Vlaamse overheid twee prijzen uitreiken: één voor de beste API en één voor de beste toepassing die van zo’n API gebruik maakt.

De overheid gaat op zoek naar bijdrages die een link hebben met de publieke sector. De focus moet dienstverlening aan burgers en ondernemingen zijn. Alle ondernemingen, overheidsinstanties en lokale besturen kunnen deelnemen, zolang de projecten maar blijk geven van administratieve vereenvoudiging en samenwerking. Met de prijs wil Vlaanderen zijn API-beleid met andere woorden een zetje geven.

Eén overheid

Met een systeem van handig aan te spreken API’s en herbruikbare applicaties wil de overheid haar IT-beleid flexibeler en tegelijkertijd eenvoudiger maken. Vandaag bestaat er al een webwinkel met meer dan 70 applicaties en modules die overheden kunnen inzetten. De uiteindelijke ambitie is een digitale omgeving waar alle instanties met elkaar kunnen praten en de overheid als dusdanig één geheel wordt.

De winnaars van dewedstrijd worden uitgenodigd op een gala-avond op de nocturne van Trefdag Digitaal Vlaanderen waar ze hun project verder kunnen toelichten. Daar zou dan media-aandacht mee gepaard gaan. Wie zijn project wil laten deelnemen, kan inschrijven via het formulier.

Gerelateerd: API-beleid in Vlaanderen: ‘We willen de bol.com van de overheid zijn’