Apple Logic Pro X-update toont kracht nieuwe Mac Pro

Apple heeft een nieuwe versie van Logic Pro X uitgebracht. De professionele muziekproductiesoftware heeft een verbeterde responsiviteit en een forse toename naar een totaal van 1.000 tracks in één projectbestand.

De computerreus gebruikt de upgrade van Logic Pro X vooral om de kracht en mogelijkheden van de nieuwe Mac Pro te laten zien, aldus The Verge. Apple prijst deze versie van Logic als specifiek geoptimaliseerd voor de Mac Pro. Het kan veel complexere en CPU- en GPU-taken aan.

Vijf keer zoveel real-time plug-ins

Zo kan de muziekproductiesoftware nu vijf keer zoveel real-time plug-ins gebruiken als de vorige generatie Mac Pro. Iets wat veel muziekproducenten zal plezieren. Apple heeft de ondersteuning voor 255 stereogeluidssporen, 255 software-instrumenttracks en 255 aux-kanalen in de nieuwe versie van Logic Pro X opgeschaald naar 1.000 elk. Bovendien ondersteunt de software nu ook 1.000 externe MIDI-tracks.

Andere Digital Audio Workstations (DAW’s) ondersteunden wel al ongelimiteerde audio- en MIDI-tracks, zo heeft Pro Tools bijvoorbeeld 512 aux-kanalen. Toch overtreft Logica door zijn upgrade concurrerende DAW’s nu op andere gebieden en ondersteunt het ook nog eens 12 sends per channel strip.

Game of Thrones

Nu zal slechts een klein deel van de gebruikers 1.000 audiotracks gebruiken, maar velen kennen de frustratie van haperende audio. Dit kan het resultaat zijn van een groot aantal geketende plug-ins op slechts een handvol tracks, die de CPU overtreffen. Gebruikers die te maken hebben met een uitgebreide compositie, zoals tv-audio, adaptieve videogamemuziek en orkestrale scoring lopen tijdens het produceren al snel tegen de 1.000 tracks aan.

Zo gebruikte het geluidsteam van de HBO-serie Game of Thrones 720 tracks. Het maximale in het door hen gebruikte, onbekende softwarepakket. De tracks werden gebruikt tussen lagen van geluidseffecten, foley, achtergrondaudio en dialoog.

Prestaties en snelheid

Daarnaast is de nieuwste update-versie voorzien van nog meer functies en verbeteringen, die allemaal zijn toegewijd aan prestaties en snelheid. Zo is er ook de projectinstelling genaamd Only load plug-ins needed for project playback nieuw.

Het verlaagt de laadtijden voor zware bestanden, terwijl het bevriezen van een track de plug-ins ervan verwijdert. Apple heeft bijna overal aan gesleuteld. Van import- en exportinstellingen tot automatisering tot Alchemy, de synthesizer voor het bewerken van samples.

 

Lees ook: Project Catalyst brengt iPad-apps naar de Mac