1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgens Microsoft Nederland hebben een onbekend aantal bedrijven oneigenlijk gebruik gemaakt van softwarelicenties. Deze bedrijven werden door Microsoft aangeschreven, met een forse schadeclaim tot gevolg.

Volgens het advocatenbureau Kernkamp zouden enkel honderden resellers en distributeurs zijn benaderd.
Dit strenge optreden heeft bij de aangeschreven bedrijven tot veel onbegrip en woede geleid.

Het draait hier allemaal om de handel in oem-licenties (original equipment manufacturer). Deze licenties zijn een heel stuk goedkoper dan gewone winkelversies. Microsoft heeft nadrukkelijk gezegd dat deze enkel bij nieuwe computers mogen worden meegeleverd.

Volgens Microsoft werden soms alleen de stickers met een licentienummer geleverd, en ontbraken de onderdelen als boekjes, cd’s en een hologram, wat verplicht is.
Deze onderdelen zijn noodzakelijk om een machine te identificeren als legaal. Microsoft verklaarde dat resellers op die manier ongecontroleerd kopieën kunnen installeren, zonder licentiekosten te moeten betalen.

"Deze licentiepolitiek is buitengewoon schimmig", meldt advocaat Kernkamp, "Microsoft verkoopt in de VS wel degelijk losse licenties."
Microsoft noemt de actie noodzakelijk om het distributiekanaal bewust te maken van illegale software. Op de vraag of stickerlicenties wel illegaal zijn, wilde Microsoft niet reageren.