Microsoft Teams nadert Slack met grote sprongen

Microsoft Teams wint snel terrein op zijn concurrent Slack. De softwarereus lanceerde in 2017 Teams als antwoord op het zakelijk communicatieplatform van Slack. Twee jaar later is Teams bezig met een inhaalslag en is het de snelst groeiende zakelijke app in de geschiedenis van het bedrijf, aldus Microsoft.

Zo zouden volgens Microsoft inmiddels ruim 329.000 organisaties gebruik maken van de app, waarvan 87 van de Fortune 100 bedrijven. Bovendien ondersteunt Teams inmiddels 44 talen en hebben 54 klanten meer dan 10.000 gebruikers. 

Microsoft, die naast Teams onder meer ook Office 365 en Outlook e-mailsystemen biedt, heeft onder leiding van Satya Nadella met zijn cloud computing-activiteiten de bedrijfscultuur weer nieuw leven ingeblazen. Vorige maand was de bedrijfswaarde van Microsoft ruim 1 biljoen dollar. 

Slack is in 2014 gelanceerd en maakt 20 juni zijn beursgang. Het bedrijf kent inmiddels meer dan 10 miljoen gebruikers, verdeeld over 150 landen. Naar eigen zeggen zouden ruim 600.000 organisaties het zakelijk communicatieplatform van Slack gebruiken. 

Verschillen

Daar waar Microsoft Teams en Slack zeker overeenkomsten tonen, zijn er zeker ook een paar belangrijke verschillen te noemen. Uit een onderzoek van Xconomy uit 2018 blijkt dat Slack meer wordt gebruikt door kleine en middelgrote bedrijven. Grotere bedrijven zouden vooral met Teams werken. Bovendien richt Microsoft ook zijn aandacht op niet-kantoorwerkers. Het bedrijf deed hiervoor zelfs aanpassingen in zijn oplossing. Werknemers zijn daardoor in staat ploegenregelingen te beheren of rechtstreeks vanaf hun mobiele apparaten verlof aan te vragen.

Slack geeft niet specifiek aan dat het zich ook op niet-bureauwerknemers richt, maar uit de praktijk blijkt wel dat slechts een handvol bedrijven in industrieën, variërend van landbouw tot retail tot gezondheidszorg, gebruik maken van de softwareoplossing van Slack.

Een voordeel is ook dat dankzij Teams de integratie van Microsoft’s Office 365-suite rechtstreeks vanuit de app toegang krijgt tot video, Outlook en documenten, waarvan de laatste bewerkt kunnen worden.

Samenwerkingstoepassingen

Analisten beweren volgens Quartz at Work dat Slack zich moet concentreren op het maken van samenwerkingstoepassingen die gericht zijn op specifieke processen, rollen en industrieën. Volgens hen is dit een betere piste dan de algemene productiviteitstool die ze vandaag zijn.

Het zou Slack helpen om concurrerend te blijven. Andere concurrenten in de samenwerkingssoftware, waarvan de marktwaarde op zo’n 9 miljard dollar wordt geschat, zijn Facebook Workplace en Trello.

 

Gerelateerd: Slack start diepgaande integratie met Office 365