Google: ‘Chromebooks en Chrome OS geavanceerd genoeg voor ontwikkelaars’

Googles Chrome OS en de Chromebooks waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd, hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Volgens de internetreus is het platform inmiddels zo geavanceerd, dat ook web- en Android-ontwikkelaars ermee uit de voeten kunnen.

“We hebben web- en Android-ontwikkelaars dit jaar al een paar verbeteringen laten zien. Het gaat dan om verbeteringen die van Chrome OS een nog snellere, meer eenvoudige en veilige omgeving hebben gemaakt dan ooit tevoren. De combinatie van Linux en Chrome OS zorgt voor een geweldige webontwikkelomgeving. Bovendien maken we het proces nog eenvoudiger voor Android-ontwikkeling”, aldus Allan Livingston, director of product management bij Google. 

Zo voerde Google in 2018 al ondersteuning voor Linux-apps toe aan Chrome OS, die inmiddels op meer dan de helft van alle Chromebooks op de markt beschikbaar is. Nieuwe Chrome OS-apparaten, die dit jaar worden gelanceerd, zijn volgens Google allemaal Linux-compatibel. Iets wat Chromebooks in de ogen van Livingston geschikt maakt voor ontwikkelaars. 

Nieuwe functies

Zeker gezien een aantal nieuwe toevoegingen, zoals Android Studio. Deze kan met één klik worden geïnstalleerd en is daarnaast voorzien van geïntegreerde debugging. Daar wat het installeren van Google’s IDE voor Android-app-ontwikkeling vroeger nog als tijdrovend en complex werd gezien, kan dat nu worden gedownload en is het met een simpele klik te installeren. Daarnaast zijn de Chromebooks ook voorzien van veilige USB-ondersteuning voor Android-telefoons. Apps die gemaakt zijn met Android Studio kunnen naar Android-telefoons worden gepusht vanaf iedere voor Android-ontwikkelaar aanbevolen Chromebook.

Verder kunnen er ook bestanden worden gedeeld. De bestandsbeheerder van Chrome OS ondersteunt nu het delen van bestanden tussen Linux, Android, Chrome OS en Google Drive. Bovendien laat Google weten dat er ook verbeteringen zijn op het gebied van port forwarding. Dit zou het eenvoudiger maken om netwerkservices tussen Linux en Chrome OS aan te sluiten. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens het debuggen op dezelfde computer, een webserver binnen de Linux-container worden uitgevoerd.

Marktaandeel

Daarnaast is er ook sprake van marktgroei en worden er steeds meer Chromebooks verkocht. Zo’n 21 procent van het aantal verkochte notebooks in het laatste kwartaal van 2018 betrof volgens het NPD Chromebooks. Een naar eigen zeggen 23 procent groei op jaarbasis. Ook zou het aantal actieve maandelijkse gebruikers dat Android-apps op Chrome OS heeft ingeschakeld met 250 procent zijn toegenomen.

 

Lees ook: Chrome OS 74 krijgt betere PDF-ondersteuning