Microsoft brengt nieuwe versie uit van programmeertaal PowerShell

Microsoft brengt volgende maand een nieuwe versie uit van PowerShell Core. De nieuwste versie 7 van de programmeertaal volgt PowerShell Core 6.2 op, draait net als zijn voorganger op .NET Core en is geschikt voor Linux en macOS-gebruikers. 

Daarnaast werkt Microsoft ook aan een nieuwe versie van de huidige Windows-only PowerShell-variant, genaamd Windows PowerShell 5.1. Deze programmeertaal draait anders dan de Linux en macOS versie op het .NET Framework.  

Veelal Linux-gebruikers

Volgens Microsoft wordt PowerShell Core het meest gebruikt door Linux-gebruikers, een groei die zich blijft ontwikkelen. Deze maand behaalde de softwarereus dan ook voor de eerste keer de 45e plaats in Tiobe’s programming-language popularity index. ZDnet constateert dat Microsoft er dan ook slim aan heeft gedaan zijn programmeertaal ook voor niet-Windows-platform beschikbaar te maken.

Daarentegen is het aandeel Windows-gebruikers juist erg laag. Slechts 20 procent van de ongeveer 11 miljoen PowerShell-startups zou dit platform gebruiken.“We vermoeden dat bestaande Windows PowerShell-gebruikers een bestaande automatisering hebben, die niet compatibel is met PowerShell Core vanwege niet-ondersteunde modules, assemblages en API’s. Deze mensen ondervinden dan ook geen voordeel van de nieuwe functies van PowerShell Core, zoals betere prestaties en bugfixes”, aldus Steve Lee, principal software engineer van PowerShell.

Boost voor Windows PowerShell 5.1

Mede hierom wil Microsoft de Windows-variant een flinke boost geven. De huidige versie, Windows PowerShell 5.1, wordt dan ook compleet vervangen. Dat zou er uiteindelijk voor moeten zorgen dat zowel Windows PowerShell- en PowerShell Core-gebruikers op andere platformen met dezelfde versie van PowerShell werken. Bovendien zouden PowerShell 7-gebruikers een ‘zeer hoge mate van compatibiliteit’ hebben met de huidige Windows PowerShell-modules.

Lee: “PowerShell Core 6.1 heeft compatibiliteit met veel ingebouwde Windows PowerShell-modules opgeleverd en onze inschatting is dat PowerShell 7 compatibel kan worden met meer dan 90 procent van de inbox Windows PowerShell modules. Dit is mogelijk door wijzigingen aan te brengen in .NET Core 3.0, waardoor veel API’s beschikbaar komen die nodig zijn voor modules zoals gebouwd op .NET Framework, waardoor ze weer werken op .NET Core runtime.”

.NET Core-ondersteuningslevenscyclus

Microsoft zou verder van plan zijn om de ‘Core’ in de documentatie voor PowerShell 7 te laten vallen en deze uit te lijnen met de .NET Core-ondersteuningslevenscyclus. Deze aanpassing zou een LTS-release (Long Term Service) en een niet-LTS-release mogelijk maken. 

De beschikbaarheid van de preview-versie van PowerShell Core 7 staat gepland voor mei. Toch is dat nog niet zeker, gezien de werkelijke datum afhangt van de voortgang van de integratie van PowerShell met .NET Core 3.0. Bovendien valt er ook nog niets te zeggen over welke versies van Windows 10 en Windows Server compatibel zijn met de nieuwe versie van Windows PowerShell 5.1 Dat zou te maken hebben met het feit dat de timeline van .NET Core niet overeenkomt met die van Windows-updates.

 

Lees ook: Microsoft’s programmeertaal TypeScript wint aan populariteit