Adobe Creative Cloud-toepassingen voor Mac aanzienlijk versterkt door eGPU

De nieuwste versies van Adobe Premiere Pro, After Effects en Adobe Media Encode voor macOS zijn allemaal compatibel met het gebruik van een externe grafische kaart. Dat moet verschillende soorten video- en audioworkloads drastisch versnellen. 

Adobe laat samen met Sonnet weten dat de nieuwste versies van zijn Creative Cloud-toepassingen op macOS voortaan compatibel zijn met het gebruik van een externe GPU (eGPU). Sonnet is een fabrikant van dergelijke eGPU-systemen, die in dit geval via Thunderbolt 3 aan een MacBook worden aangesloten. Op NAB 2019 demonstreren Apple en Sonnet het potentieel van de eGPU in tandem met compatibele versies van onder andere After Effects en Premiere Pro.

De hardwarecombinatie gebruikt in de demonstratie maakt gebruik van een AMD Radeon Pro WX 9100 professionele grafische kaart in een eGPU-behuizing. Voordien zou de software weinig tot geen voordeel halen uit de aanwezigheid van externe grafische rekenkracht, maar voortaan moet het verschil erg voelbaar zijn, niet alleen met de krachtige Radeon Pro maar ook met bijvoorbeeld een meer bescheiden RX 570 eGPU.

Vermindering exporttijd

De focus van de demonstratie met Apple ligt op de drastische versnelling van ProRes 422 en 4K H.264-rendering met de hulp van de extra gpu. “De  combinatie stelt content creators in staat hun exporttijd met meer dan de helft te verminderen. Dit is ongelooflijk belangrijk voor videomakers die hun video’s graag exporteren naar YouTube. Bij een traditionele installatie kan een clip van 15 seconden ongeveer 70 seconden nodig hebben om te worden geëxporteerd. Maar wanneer videomakers een externe gpu gebruiken, wordt de normale ProRes 422 4K, H.264 exporttijd teruggebracht tot ongeveer 29 seconden”, aldus Richard Callery, senior manager of developer relations, professional graphics for AMD.

Volgens Adobe zijn er ook verbeteringen aangebracht op het gebied van Multi-GPU. Tijdens het coderen van een video worden zowel AMD’s Radeon Pro 560 als de WX 9100 gebruikt. De functie zou ook een flinke boost geven aan Apple’s Mac Pro 2012 met dubbele GPU’s. Naast ook de Mac Pro 5.1, wanneer voorzien van meerdere PCI-E GPU kaarten. 

Apple

Een jaar geleden maakte Apple al bekend dat het toenmalige besturingssysteem, High Sierra, ondersteuning bood voor externe GPU’s voor ontwikkelaars, virtual-reality-gebruikers, gamers en iedereen die extra kracht kon gebruiken. Naast de onboard grafische kaart maakte Apple het toen al mogelijk om via Thunderbolt 3 een meer krachtige kaart aan te sluiten. Windows-systemen ondersteunen dergelijke functionaliteit al enkele jaren. Windows 10-gebruikers kunnen naast AMD ook een eGPU van Nvidia gebruiken maar voor gebruikers van Apple’s besturingssysteem macOS Mojava version 10.14.4 is voor nu alleen een eGPU van AMD geschikt.

Lees ook: Intel toont ontwerp van eigen grafische kaart