Google kortwiekt IFTTT-functionaliteit in Gmail in de naam van privacy

Privacyzorgen over Gmail betekenen het einde van IFTTT-integratie met het e-mailplatform van Google. Vanaf volgende week timmert de internetreus de relevante API dicht.

Google hanteerde lange tijd een vrij laks toegangsbeleid voor Gmail. Wie een app toegang gaf tot zijn account, gaf die app de facto toegang tot alle mails inclusief de inhoud daarvan. Dat ging een stuk verder dan wat gebruikers doorgaans dachten. The Wall Street Journal bond vorig jaar de kat aan de bel, en er ontstond een kleine controverse. In de naam van privacy lost Google het probleem vanaf volgende week op, maar er vallen slachtoffers.

Weg met API-toegang

Google zal de API helemaal dicht timmeren. Vanaf 31 maart is het niet meer mogelijk voor een applicatie om mails te lezen of op te stellen. Dat is vooral nefast voor If This Then That (IFTTT), dat een heleboel Gmail-triggers heeft. Die maken het mogelijk om aan de hand van tekst in een mail die binnenrolt verschillende acties te automatiseren. Er blijven nog maar twee zogenaamde applets bestaan: met de hulp van IFTTT kan je automatisch een mail naar iemand anders of jezelf sturen als resultaat van een trigger van een andere dienst. De ‘If’ valt dus weg, de ‘That’ blijft in beperkte mate behouden.

Volgende week belooft zo een bloederige dag te worden voor de maildienst van Google. Niet alleen wordt de API gesloten, ook Inbox verdwijnt. Die alternatieve manier om met je Gmail-account om te gaan heeft veel gepassioneerde volgers, maar dat houdt Google niet tegen om de dienst vroegtijdig het graf in te stampen.

Gerelateerd: Gmail wordt gebruiksvriendelijker met uitgebreid contextmenu