Slack stapt naar de beurs via direct offering

Slack Technologies Inc, het bedrijf achter de populaire zakelijke chat-applicatie Slack, gaat naar de beurs via een zogenaamde direct listing: een onconventionele techniek die eerder al door Spotify werd omarmd.

Slack Technologies is binnenkort een beursgenoteerd bedrijf. Slack heeft in de VS de nodige documenten ingediend om een beursgang op gang te zetten. Het bedrijf kiest niet voor een initial public offering (IPO) zoals gebruikelijk, maar volgt in de voetsporen van Spotify met een direct listing. Dat is een alternatieve manier om naar de beurs te stappen. Bij een IPO doen organisaties beroep op derden die helpen om het aandeel aan een bepaalde prijs in de markt te zetten. Dat biedt stabiliteit en zekerheid bij de lancering van het aandeel, maar is niet gratis. De tussenpersonen vragen commissie voor hun diensten, en dat vreet aan de opbrengst van de beursgang.

Geen tussenpersonen

Slack kiest er met zijn direct offering voor om het aandeel zelf meteen aan te bieden op de beurs. Iedereen die aandelen heeft kan die meteen verkopen, en iedereen die wil kan ze meteen kopen. De aanpak wordt als democratischer gezien, maar is ook risicovoller.

Er is geen garantie voor een initiële prijs, geen zekerheid dat investeerders voor lange termijn in het project stappen, en geen promotie vooraf om het aandeel zo goed mogelijk te lanceren. Het opgebrachte kapitaal is wel integraal voor Slack, wat zowel voor de organisatie als voor de aandeelhouders goed nieuws is. Spotify was het eerste jonge techbedrijf dat voor deze aanpak koos. Die verliep destijds vlekkeloos.

Concurrentie

Slack telt vandaag meer dan 10 miljoen dagelijkse gebruikers in meer dan 150 landen. In de recentste investeringsronde werd het bedrijf gewaardeerd op meer dan 7 miljard dollar. De dienst geniet een grote populariteit, ondanks de steeds grotere concurrentie. Zo liet Microsoft zich al inspireren door Slack met de lancering van Teams: in essentie een kloon van Slack binnen een Microsoft-context, die als deel van het Office-pakket het potentieel heeft uit te groeien tot een te duchten concurrent.

The Wall Street Journal weet dat de direct offering van Slack Technologies al in de lente kan rond zijn. Veel hangt af van de politieke situatie in de VS. Bij de beursgang is de Securities and Exchange Commission (SEC) betrokken, en die functioneert niet tijdens een shutdown van de overheid. De recentste shutdown, uitgelokt door Trump in een tevergeefse poging budget te krijgen voor een muur aan de grens met Mexico, is weliswaar ten einde maar een nieuwe lonkt al om de hoek.

Gerelateerd: Slack telt meer dan 10 miljoen actieve gebruikers