2min

Nintendo heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen in Frankrijk. Zes Franse bedrijven maakten zich volgens Nintendo schuldig aan het importeren, verkopen en distribueren van hardware die het mogelijk maken om games te kopiëren. De rechter bepaalde dat de bedrijven een boete moeten betalen, evenals een schadevergoeding aan Nintendo voor het geleden verlies.

De zaak loopt al enkele jaren bij het Franse hof. In december 2007 en november 2008 deed de Franse politie invallen op verschillende locaties in Parijs, Marseille en Straatsburg. Daarbij nam de politie enkele duizenden apparaten in beslag waarmee het mogelijk was om Nintendo-games te kopiëren en vervolgens te verkopen. Het ging daarbij om zogeheten R4’s of Magicom-machines.

De zes bedrijven die zich aan piraterij schuldig maakten kregen van het Franse Hof van Beroep een boete van 460.000 euro opgelegd. Naast het aanzienlijke boetebedrag moeten zij Nintendo eveneens een schadevergoeding betalen van in totaal 4,8 miljoen euro.

De Japanse game developer is blij met uitspraak van de rechter. "Nintendo ondersteunde deze strafzaak niet alleen in het belang van het eigen bedrijf, maar ook voor de partners die tijd en geld investeren om legitieme software te ontwikkelen voor Nintendo’s spelplatformen", aldus Stephan Bole, Managing Director van Nintendo Frankrijk.

Eindelijk weer eens goed nieuws voor Nintendo. De laatste keer dat Nintendo in de spotlights stond was met de presentatie van de Nintendo Wii-U, de opvolger van de Wii, op de E3-beurs in Los Angeles. Het bedrijf kreeg flink wat commentaar over zich heen, omdat Nintendo te weinig informatie vrijgaf over de nieuwe console. Daarnaast zou de nieuwe game console te kampen hebben met hardwareproblemen.