2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple raadt app-ontwikkelaars af om nog gebruik te maken van de Unique Device Identifier (UDID), ook heeft Apple het gebruik van UDID in iOS 5 geblokkeerd. Vanaf de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de iPhone, iPod Touch en iPad kan dus niet langer gebruik worden gemaakt van UDID en moeten de ontwikkelaars een eigen alternatief ontwikkelen. Het gebruik van UDID leverde verschillende privacy klachten en rechtszaken op tegen Apple en enkele ontwikkelaars.

Met UDID kunnen ontwikkelaars zien met welk toestel ze te maken hebben en hier gegevens aan koppelen. Zoals bijvoorbeeld highscores en behaalde achievements maar ook bijhouden welke advertenties de gebruiker wel of niet leuk interessant vindt. Uit onderzoek dat vorig jaar door de Wall Street Journal is uitgevoerd, bleek dat meer dan de helft van de apps een uniek apparaatspecifiek nummer verstuurde naar derden zoals ontwikkelaars en adverteerders (zowel op iOS als Android). Gebruikers waren hiervan niet op de hoogte.

Deze praktijken kunnen de nodige privacyproblemen opleveren. Bedrijven zoals Facebook, Amazon en Twitter zouden in staat zijn om deze UDID-nummers aan echte personen te linken. Apple stelt dat de UDID-functionaliteit verouderd zijn en in de bèta-versies van iOS 5 dan ook zijn uitgeschakeld.

Een belangrijke vraag is nu of Apple de UDID alleen uitschakelt voor derden of dat het ook zelf stopt met het gebruik van de UDID. Indien Apple zelf wel gebruik blijft maken van UDID voor bijvoorbeeld Game Center en iAds, dan heeft Apple daarmee een groot technologisch voordeel op haar concurrenten.