1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Vijf Nederlandse mannen zullen vandaag voor de rechter in Rotterdam verschijnen. Zij worden ervan verdacht de computersystemen van de University of Michigan en diverse andere West-Europese universiteiten te hebben gehackt.

De University of Michigan kwam de daders op het spoor toen zij op de servers van de universiteit een applicatie tegen kwamen welke duidelijk door hackers was geïnstalleerd. Met deze software werd illegale content via het internet verspreid, zoals games en films.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaf de Nationale Recherche de opdracht om de computerinbraak te onderzoeken. De rechercheurs kwamen er al snel achter dat de daders uit Nederland afkomstig waren. Een van de vermoedelijke daders is een Amsterdamse jongen, die destijds 22 jaar oud was. Later arresteerde de Nederlandse politie nog vier verdachten die afkomstig waren uit Sloten, Hengelo, Dokkum en Groningen.

De computerinbraak vond in 2008 plaats. Waarom de mannen zich nu pas voor de rechter hoeven te verantwoorden is niet bekend.

Recentelijk zijn er meerdere Nederlandse hackers gearresteerd. In juli arresteerde de Nederlandse politie al vier mannen die ervan verdacht worden dat ze lid zijn van de criminele hackersorganisatie Anonymous en diverse DDoS-aanvallen en hacks hebben uitgevoerd, waaronder tegen de datingsite Pepper.nl.

In december 2010 arresteerde de Nederlandse politie een 16-jarige jongen uit Zoetermeer. Hij zou hebben deelgenomen aan de DDoS-aanval tegen Visa en Mastercard. Snel na de arrestatie bekende de jongen dat hij had deelgenomen aan deze actie.