Microsoft en TSMC bouwen samen Azure-instances op maat van chipdesigners

Microsoft gaat samen met TSMC sleutelen aan Azure-instances op maat van specifieke workloads. Microsoft hoopt zijn cloudaanbod zo op termijn te optimaliseren.

Microsoft wil zijn Azure-aanbod uitbreiden met instances geoptimaliseerd voor bepaalde types workloads. Daartoe gaat het een samenwerking aan met TSMC. “We willen nieuwe types van virtuele machines optimaliseren in al hun aspecten”, klinkt het in een blogpost van Microsoft. “Alles van cpu-prestaties, het aantal rekenkernen, de geheugen tot kern-ratio, lokale opslag komt aan bod.”

Niche-workloads

De twee bedrijven kiezen in eerste instantie een erg niche type workload om instances voor te cateren: Electronic Design Automation of EDA. EDA is de formele naam voor microchipdesign. Dat is een werkje dat heel wat rekenkracht vereist en daar wil Microsoft nu aan tegemoet komen.

“Het komt geregeld voor dat EDA-werk maanden duurt omwille van de beperkingen in compute waarmee een organisatie te kampen heeft. Met toegang tot de schaalbare hardware van Azure kunnen designers hun ontwerpen veel sneller en efficiënter afwerken.”

Microsoft brengt uiteraard de kennis van de cloud en Azure naar de tafel, terwijl TSMC als chipbakker de EDA-expertise bezit. Het is meer dan waarschijnlijk dat de partner meteen ook de eerste zal zijn die optimaal kan profiteren van de samenwerking.

Belang van eigen chips

Chipdesign is vandaag populairder dan ooit. Neem het voorbeeld van cpu’s. Dat zijn alleskunners: ze verwerken ieder type workload, maar blinken in slechts weinig gevallen uit. Chips op maat helpen. Denk maar aan acceleratoren voor deep learning-gerelateerde workloads, gpu’s voor grafisch werk, AI-processors en de immer flexibele FPGA’s. Nog efficiënter wordt het wanneer je als organisatie echt een chip op maat kan bouwen, maar chipdesign is een complexe en kostelijke zaak die dankzij de nieuwe samenwerking misschien een stukje toegankelijker wordt in de toekomst.

Belangrijker dan deze concrete uitwerking is de visie van Microsoft. Met een divers aanbod van gerichte instances kan de cloudprovider zich op termijn immers beter onderscheiden van marktleider AWS. Of Microsoft met z’n volle gewicht de richting van het maatwerk uit wil, valt natuurlijk af te wachten.