Dropbox maakt eigen wachtwoordmanager en digitale kluis beschikbaar

Dropbox lanceert zijn wachtwoordmanager en digitale kluis voor gevoelige bestanden voor betalende gebruikers. De bestandsspecialist maakt bestanden delen verder professioneler.

Dropbox gaat de strijd aan met LastPass, 1Password en andere wachtwoordmanagers. Na een bèta van twee maanden lanceert het bedrijf Dropbox Passwords. De dienst houdt je logingegevens van over het hele internet veilig bij en vult ze automatisch in waar nodig. Dropbox Passwords is meteen beschikbaar op Windows, Mac, iOS en Android. Net als andere wachtwoordmanagers synchroniseert deze oplossing gegevens over alle toestellen heen. De dienst is niet gratis: je hebt een Plus- of Professional-abonnement nodig om ze te gebruiken.

Kluis en branding

Verder pakt Dropbox uit met Dropbox Vault. Dat is een soort digitale kluis waarin je extra gevoelige data kan bewaren. Denk aan medische gegevens of een kopie van je paspoort. De kluis is enkel toegankelijk via een extra pincode. Wie wil kan de inhoud eventueel selectief delen met iemand anders, wat handig kan zijn voor noodgevallen. Deze functie komt exclusief naar Dropbox Plus-gebruikers.

Dropbox Professional-klanten kunnen voortaan hun branding implementeren wanneer ze bestanden extern delen. Dropbox laat bedrijven toe om onder andere een logo, hun naam en zelfs een achtergrondbeeld toe te voegen. Zo ziet een link naar bestanden op Dropbox er meer uit als een verzameling van bedrijfsassets. Verder introduceert Dropbox telemetrie. Zo kan je nagaan hoe vaak een link bezocht is, wie er alleen maar heeft gekeken en wie ook effectief bestanden heeft gedownload.

Tot slot komt Dropbox met een verder uitgebouwde back-up-functie. Die is beschikbaar voor iedereen, zolang je tenminste voldoende vrije ruimte hebt op je account.