1 min

Tags in dit artikel

, ,

In een jaar tijd is het aantal aanvallen op mobiele apparaten meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van het Kaspersky Lab. Volgens verschillende critici wordt 2011 het jaar van de mobiele aanvallen.

Uit het onderzoek van het Kaspersky Lab blijkt dat het aantal nieuwe dreigingen ruim 65 procent hoger ligt dan in het jaar 2009. Vooral het Android besturingssyteem blijkt erg populair te zijn. Dit besturingssysteem kende het afgelopen jaar een enorme groei door en dit bleef niet onopgemerkt door kwaadwillenden. Momenteel zijn er vijftien schadelijke programma’s bekend die betrekking hebben op Android.

Gebruikers van iOS zouden alleen gevaar lopen wanneer hun toestel gejailbreakt is. Vooral trojans via sms en phising berichten zouden volgens Kaspersky Lab het populairst zijn: "Het gebruik van een trojan sms is vooralsnog het meest rendabel te noemen voor criminelen. De reden is erg simpel te noemen. Elke mobiele telefoon heeft via zijn mobiele account een directe verbinding met het geld van de eigenaar. Het is deze "directe verbinding" waar criminelen veel en actief op inspelen." Daarnaast maken de cybercriminelen volgens Kaspersky ook veel gebruik van phishing via gebruikers die bijvoorbeeld mobiele betalingen doen op hun smartphone.