Dell verkent eventuele verkoop van VMware

Dell verkent de piste om zijn meerderheidsaandeel van 81 procent in VMware, dat niet op de beurs wordt verhandeld, eventueel van de hand te doen. Analisten schatten de kans op een daadwerkelijke verkoop evenwel klein in.

“Hoewel deze verkenning zich in een vroeg stadium bevindt, gelooft Dell Technologies dat een spin-off zowel Dell Technologies- als VMware-aandeelhouders, teamleden, klanten en partners ten goede kan komen door kapitaalstructuren te vereenvoudigen en extra bedrijfswaarde op lange termijn te creëren”, klinkt het in een persbericht.

Een eventuele verkoop zou sowieso niet voor september 2021 plaatsvinden. Tegelijk benadrukt Dell dat ook andere strategische opties open blijven, inclusief het behoud van het huidige eigendom in VMWare. Het belangrijkste voor Dell is om alleszins op één of andere manier te blijven vasthouden aan “een wederzijds voordelig strategisch en commercieel partnerschap”.

Ook voor VMware blijft een link met Dell interessant, merkt The Register op. De virtualisatiespecialist heeft in het verleden al aangegeven dat het verkoopteam van Dell een miljard dollar per jaar waard is aan inkomsten. Hoe de zaak ook verder evolueert: Dell kan contractueel niet beslissen om te verkopen zonder de goedkeuring van VMware.

Weinig waarschijnlijk

Het idee om te verkopen vloeit mogelijk voort uit Dells tegenvallende aandelenkoers, ondanks dat het bedrijf het momenteel erg goed doet in de verschillende markten waarin het actief is. “Het is duidelijk dat Dell gefrustreerd is over zijn aandelenkoers, wat een ‘conglomeraatkorting’ van +30-40% op zijn belang in VMware impliceert”, citeert The Register uit een nota van Toni Sacconaghi Jr, managing director en senior analist bij vermogensbeheerder AllianceBernstein.

Toch acht Sacconaghi een verkoop weinig waarschijnlijk, simpelweg omdat hij geen potentiële kopers ziet, behalve Google misschien, en andere opties, zoals slechts een deel van VMware verkopen of het bedrijf volledig absorberen en vervolgens afsplitsen, allerlei financiële nadelen hebben. Bovendien stelt hij dat Michael Dells acties tot nog toe suggereren “dat hij gelooft dat VMware essentieel is om het succes van Dell als bedrijf op lange termijn te verzekeren”.

Een andere mogelijke denkpiste die The Register aanhaalt, is dat het kernproduct van VMware, de virtual machine, aan belang afneemt met de snelle evolutie van cloud-native computing. VMware verkopen voordat de waarde keldert, en ondertussen toch nog de vruchten plukken van een nauwe samenwerking, zou eveneens geen atypische zet zijn voor de Dell-CEO.