Microsoft OneDrive ondersteunt voortaan bestanden tot 100 GB

Microsoft kondigt een reeks updates aan voor OneDrive waaronder een verhoogde uploadlimiet voor bestanden, donkere modus en verschillende nieuwe features voor zowel zakelijke gebruikers als consumenten.

Seth Patton, General Manager voor Microsoft 365, deelt de nieuwigheden in een blogpost. De grootste vernieuwing is de mogelijkheid om voortaan bestanden tot 100 GB naar OneDrive (of SharePoint) te uploaden. Dat was voorheen beperkt tot 15 GB.

Na een eerdere lancering op Android en iOS, krijgt ook de webversie van OneDrive in de komende weken een donkere modus voor zowel zakelijke gebruikers als consumenten. Beide groepen mogen zich evenwel ook nog aan wat aparte nieuwigheden verwachten in de komende maanden en weken.

Add to OneDrive

Zo introduceert Microsoft later deze maand een publieke preview van ‘Add to OneDrive’ voor zakelijke gebruikers. Dat moet het eenvoudiger maken om een snelkoppeling naar gedeelde mappen rechtstreeks aan je OneDrive toe te voegen.

“Met Add to Onedrive kan je niet alleen al je gedeelde inhoud op één plek brengen, maar je kan ook met de gedeelde inhoud werken met dezelfde kracht en flexibiliteit alsof het bestanden zijn waarvan jij de eigenaar bent. Dit betekent dat de toegevoegde inhoud kan worden gesynchroniseerd, gedeeld en eraan kan worden samengewerkt – en dat het alle bestaande beveiligings- en complianceregels behoudt”, legt Patton uit.

Beter bestanden delen

Om het delen van bestanden in Teams meer in lijn te brengen met de deelervaring in andere Microsoft 365-apps, zullen gebruikers binnenkort deel-links kunnen genereren die iedereen toegang kunnen geven tot een bestand. Zowel mensen binnen als buiten de organisatie, met of zonder voorafgaande toegang tot het document.

Later deze zomer krijgen zakelijke OneDrive-gebruikers ook de mogelijkheid om een bestand te blijven delen met anderen wanneer het wordt verplaatst naar een andere locatie. “Die gebruikers ontvangen een nieuwe link met dezelfde rechten als voorheen en krijgen een melding over de verplaatsing”, verduidelijkt Patton aan.

Tot slot wordt het ook mogelijk om, wanneer je in de browser aan een document werkt, simpelweg de link uit de adresbalk te kopiëren en te delen met interne collega’s. Daarbij wordt rekening gehouden met toestemmingen en beleid rond delen.

Voor admins

Voor beheerders introduceert Microsoft onder meer ‘Sync admin reports’. De functie komt later dit jaar en geeft inzicht in de adoptie en status van de OnDrive-synchronisatie-app in de hele organisatie.

Daarnaast werden recent verschillende features beschikbaar gemaakt om de bescherming en governance van bestanden in OneDrive en SharePoint te versterken en wordt de admin-ervaring verder gestroomlijnd, bijvoorbeeld met nieuwe opties om content eenvoudig naar OneDrive te migreren en de mogelijkheid om een vervaldatum in te stellen voor extern gedeelde bestanden.

Voor consumenten

Voor consumenten wordt later deze maand de mogelijkheid toegevoegd om groepen van familie en/of vrienden te definiëren, waarmee je vervolgens eenvoudig bestanden kan delen. Een nieuwe activity feed geeft dan weer een beter overzicht van veranderingen aan documenten waar je samen met familie of vrienden aan werkt.