Google brengt bare metal-servers dichter naar ons land

Google rolt zijn bare metal-aanbod uit naar nieuwe datacenters wereldwijd. Londen, Frankfurt en Amsterdam staan op de lijst.

In november lanceerde Google zijn bare metal-cloudaanbod. Vandaag kondigt de cloudprovider aan dat de het aanbod breder beschikbaar komt met nieuwe regio’s over de hele wereld. De bare metal-servers van Google draaien in partnersdatacenters die via een low latency-verbinding connecteren met de datacenters van Google Cloud zelf.

Google lanceerde het aanbod eind vorig jaar met legacy-workloads in het achterhoofd. De bare metal-configuraties maken het mogelijk voor organisaties om complexe workloads die niet klaar zijn voor de cloud toch over te hevelen naar een extern datacenter. Oracle-databases waren destijds het belangrijkste voorbeeld.

Nieuwe regio’s

Google laat nu weten dat een initiële succesvolle uitrol van het aanbod wordt verdergezet met de introductie van nieuwe regio’s. Europe-West-2 en Europe-West 3 in Londen en Frankfurt zijn vanaf vandaag beschikbaar, Europe-West-4 in Amsterdam staat gepland voor eind dit jaar. Ook in Azië en Noord Amerika verschijnen er nieuwe locaties.

De servers beschikbaar in de datacenters zijn gebaseerd op de tweede generatie van Intel Xeon Scalable-processors. Er zijn verschillende configuraties mogelijk op maat van specifieke noden. Zo kan je kiezen uit 16 tot 112 rekenkernen en zijn de servers configureerbaar met tot 3 TB aan RAM. Opslag komt van NVMe-drives en integratie in het netwerk wordt voorzien via het partner interconnect framework.