Chipmaker Marvell Technology koopt concurrent Cavium

Chipmaker Marvell Technology heeft bekendgemaakt Cavium, een kleine concurrent, voor 6 miljard dollar (5 miljard euro) over te nemen. Het bedrijf wil zijn activiteiten graag uitbreiden, waardoor er wellicht beter geconcurreerd kan worden met Intel en Broadcom.

Marvell maakt chips voor opslagapparaten, terwijl Cavium zich richt op netwerkapparatuur. De overname komt voort uit uitdagingen die Marvell kent met zijn hoofdzakelijke chip-activiteiten, zo stelt een analist die Reuters citeert. De analist spreekt van een slimme, strategische zet die het bedrijf in een sterkere concurrentiepositie plaatst voor de komende jaren.

Aandelen

De financiering moet gebeuren door middel van beschikbaar geld en 1,75 miljard dollar aan leningen. Marvell betaalt met geld 40,00 dollar per aandeel en daarbovenop 2,1757 van zijn aandelen voor ieder Cavium-aandeel. Het aanbod van Marvell vertegenwoordigt een vergoeding van 11 procent, zo berekende Reuters.

Voorbeurs werd het nieuws in ieder geval goed ontvangen. Het aandeel Marvell ging met één procent omhoog, terwijl een aandeel Cavium 7,7 procent meer kost. Tijdens de deal diende Goldman Sachs & Co LLC als financieel adviseur voor Marvell. Cavium werd bijgestaan door Qatalyst Partners LP en J.P. Morgan Securities.

Combinatie

De CEO van Marvell spreekt dan ook over een een combinatie van twee zeer complementaire bedrijven. De ARM-chips van Marvell zijn vooral terug te zien in opslagproducten, maar er zijn ook SoC’s voor producten als de Chromecast. De chips van Cavium zijn terug te vinden in netwerkapparaten als routers en switches.

Naar verwachting zal de overname medio 2018 afgerond worden. Uiteraard moeten toezichthouders nog akkoord gaan. Opvallend aan de overname is dat eerder deze maand nog een bod van Broadcom op Qualcomm werd afgewezen. Het overnemen van processormakers blijkt dus wel degelijk te kunnen.