Gartner voorspelt 8% daling IT-uitgaven door coronacrisis

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat er dit jaar wereldwijd 3,4 miljard dollar wordt uitgegeven aan IT. Vergeleken met 2019 is dit een daling van 8%, die te wijden is aan de coronacrisis. Afgelopen jaren zagen de voorspellingen er nog heel anders uit. Toen schatte Gartner de wereldwijde bestedingen aan IT nog op 3,9 miljard dollar, een stijging van 3,4% vergeleken met 2019. 

Volgens de voorspelling van Gartner krijgen alle marktsegmenten, van enterprise software tot communicatiediensten, in 2020 te maken met een daling. Gartner verwacht dat apparaten en datacenter-systemen te maken krijgen met de grootste daling in bestedingen. 

“CIO’s zijn overgegaan op kostenoptimalisatie, wat inhoudt dat investeringen beperkt worden en activiteiten die het bedrijf draaiende houden voorrang krijgen. Gedurende heel 2020 zal dit voor de meeste bedrijven de belangrijkste prioriteit blijven”, zo verklaart John David Lovelock, vice president van Gartner.

Ook positieve cijfers

Niet alle cijfers in het onderzoek van Gartner waren negatief. Doordat meer mensen op afstand zijn gaan werken, zien publieke clouddiensten dit jaar juist een groei van 19%. Ook aan telefonie en berichtgeving via de cloud en videoconferencing wordt dit jaar respectievelijk 8,9% en 24,3% meer gespendeerd. Volgens Lovelock worden in 2020 meerdere cloud-based transformatieprocessen voor de lange termijn tijdelijk onderbroken.

Meer aandacht naar cloud en robotica

Uit een andere survey die Gartner deze maand uitvoerde onder 161 finance executives blijkt dat 24% van hen verwacht meer te gaan besteden aan robotic process automation (RPA). Daarnaast gaf 20% aan meer van plan zijn te besteden aan cloud-based ERP-technologieën en 19% verwacht meer uitgaven aan geavanceerde analysetools. 

“COVID-19 heeft de manier waarop organisaties werken van de ene op de andere dag veranderd. Bedrijven werken nu in omgevingen op afstand, met minder personeel om belangrijke processen te draaien en onder enorme kostendruk. Als resultaat stappen bedrijven sneller over naar de cloud en passen ze meer robotica toe in hun processen. Met geavanceerde analyse-technologieën willen bedrijven effectiever gaan plannen.” Zo legt Alexander Bant, practice vice president voor de Gartner Finance Practice, de resultaten van de studie uit.