Oracle lanceert Compute E3-platform met AMD Epyc-cpu’s

Oracle breidt zijn cloudaanbod uit met nieuwe instances. De E2-line-up krijgt een upgrade naar E3, en dat brengt meer flexibiliteit, nieuwere chips en meer rekenkernen met zich mee.

Oracle Cloud-klanten krijgen toegang tot nieuwe E3-instances. E3 volgt E2 op. Net als zijn voorganger bestaat het aanbod uit krachtige AMD-servers, al voorziet Oracle voor de nieuwe line-up een heleboel verbeteringen.

Specificaties

Eerst en vooral zijn de servers opgebouwd rond AMD Epyc 7742-cpu’s. Dat zijn AMD’s nieuwste serverprocessors, gebakken op TSMC’s 7 nm-proces. De chips hebben een basiskloksnelheid van 2,25 GHz met een boostcapaciteit tot 3,4 GHz. De processor zelf heeft 64 rekenkernen met 128 threads, maar Oracle maakt de chip beschikbaar in een dual socket bare metal-configuratie met 128 kernen en 256 threads. De cloudspecialist stipt aan er momenteel geen krachtiger alternatief beschikbaar is in de markt.

De instances zijn verder beschikbaar voor VM’s, maar daar is het aantal kernen beperkt tot 64. Je kan ze configureren met maximaal 1 TB aan geheugen. De E3’s kunnen overweg met 16 GB per kern, waarmee Oracle de capaciteit van de E2-instances verdubbelt.

Flexibel model

De provider zet verder in op meer flexibiliteit. Je kan voortaan zonder beperkingen kiezen hoeveel cpu’s je wil voor een virtuele machine. Dat betekent dat je naast de standaarden van onder andere 1, 2, 4, 8 of 16 rekenkernen ook voor configuraties met bijvoorbeeld 3 of 63 kernen kan kiezen. Oracle voorziet verder een resource-gebaseerd financieel model waarbij de kostprijs per seconde afzonderlijk berekend wordt voor cpu en geheugen. Per kern betaal je 0,025 dollar, een gigabyte aan geheugen verkoopt voor 0,0015 dollar.

Zowel de bare metal als de VM-variaties van de E3-instances komen per direct beschikbaar in vier regio’s: US East en West, Japan East en bij ons Germany Central, met het datacenter in Frankfurt. Tegen volgend kwartaal moet het aanbod in alle commerciële regio’s beschikbaar zijn.

Lees ook: Oracle Cloud scoort zichtbare overwinning met aantrekking Zoom