Hoe Microsoft de groeiende vraag naar cloudcapaciteit aanpakt

De vraag naar cloudcapaciteit is de laatste weken explosief toegenomen. Microsoft is voortdurend bezig om de capaciteit van de cloud uit te breiden, om zo de groeiende vraag naar Azure en andere clouddiensten bij te benen. Hulpdiensten, de zorg en andere eerstelijnswerkers krijgen prioriteit als het gaat om cloudtoegang.

Om alles draaiende te houden en te blijven voldoen aan de groeiende vraag, heeft Microsoft een aantal minder essentiële diensten beperkt. Deze week maakte Microsoft meer bekend over de vervolgstappen die het bedrijf wil nemen om aan de wensen van klanten te blijven voldoen. In een blogartikel genaamd ‘Business continuity with Azure’ laat het bedrijf weten bezig te zijn met een aantal verbeteringen, die verder gaan dan alleen het uitbreiden van de datacenters.

In de blog maakt Microsoft bekend “tijdelijke beperkingen op te leggen voor nieuwe Azure-abonnementen.” Met deze maatregel hoopt Microsoft de vraag naar capaciteit bij te benen. Het artikel meldt ook beperkingen voor bestaande klanten. Elk Azure-account heeft een quotum voor de diensten waar het toegang tot heeft.

Extra stappen vanuit Microsoft

Wat opvallend is, is dat meldingen over bestaande klanten van Microsoft die tegen capaciteitslimieten aanliepen ook al begonnen voordat medewerkers begonnen met thuiswerken vanwege het coronavirus. Afgelopen najaar maakten Azure-gebruikers aan de oostkust van de VS al meldingen dat ze aanliepen tegen problemen. In maart dit jaar meldden ook klanten in Europa aan te lopen tegen problemen met de Azure-capaciteit

Microsoft geeft via zijn blog aan extra stappen te hebben genomen om te blijven voldoen aan de vraag naar clouddiensten. Deze stappen zijn onder andere:

  • Het optimaliseren en load-balancing van de Teams-architectuur op een manier waarop Microsoft de groei van Teams kan beheren, zonder extra druk te leggen op de Azure-capaciteit
  • Het toevoegen van meer servercapaciteit in specifieke regio’s die tegen beperkingen aanlopen
  • Het verwijderen van beperkingen voor nieuwe gratis gebruikers in meerdere regio’s
  • Het verfijnen van de modellen omtrent de Azure-vraag om mogelijke capaciteitsproblemen voortaan eerder te voorzien

Als aanvulling op deze stappen, benadrukt Microsoft altijd bezig te zijn met het toevoegen van extra capaciteit.