NetApp start project voor betere dataportabiliteit Kubernetes-apps

NetApp, specialist in dataopslag, kondigt een nieuw project aan: Project Astra. Daarmee wil NetApp een enterprise-class opslag en data services platform voor Kubernetes opzet portabiliteit van data en applicaties mogelijk maakt. 

De afgelopen jaren omarmden steeds meer bedrijven de Kubernetes-technologie. Volgens NetApp hebben veel van deze gebruikers een gebrek aan een goede infrastructuur die ervoor zorgt dat data en de applicaties overgezet kunnen worden.

Met Project Astra heeft NetApp het idee om volledige portabiliteit mogelijk te maken voor zowel applicaties als data binnen Kubernetes. NetApp heeft de visie om bedrijven de mogelijkheid te bieden om hun Kubernetes-distributie te draaien op elke cloud. 

Probleem vanaf het begin

Het probleem dat NetApp met Project Astra wil aanboren zorgt al sinds het begin van het werken met software containers voor lastige situaties. Volgens Steve McDowell, strategist bij Moor Insights & Strategy, wordt het probleem veroorzaakt doordat containers zijn ontwikkeld in een wereld waar blijvende data niet belangrijk was voor de workloads die draaiden op de containers. Nu er steeds meer applicaties worden gebouwd in containerized omgevingen is deze blijvende opslag van data wel nodig. 

Volgens McDowell is data management iets wat nog ontbreekt in de wereld van Kubernetes. Project Astra is de kans voor NetApp om op dit gebied naar de voorgrond te treden. “Het bedrijf heeft zowel de expertise als het intellectueel eigendom om een goede bijdrage te leveren”, aldus McDowell. 

Beschikbaar als technologie preview

Project Astra is gebaseerd op de in de publieke cloud gehoste opslagtechnologie van NetApp. Deze technologie wordt versterkt door de ‘Kubernetes-native’ integratie van data services met applicaties. Op dit moment is het platform nog volop in ontwikkeling. Uiteindelijk krijgen gebruikers de mogelijkheid om nieuwe applicaties te ontdekken met hun eigen gewenste Kubernetes-setup. Dit kan voor zowel applicaties die on-premises gehost worden als applicaties in de cloud. 

“Project Astra biedt een software-defined architectuur en een toolset voor gebruik in elke Kubernetes-distributie en beheeromgeving.” Dat vertelt Anthony Lye, senior vice president en general manager van NetApp’s Cloud Data Services business. Momenteel is Project Astra beschikbaar als een technologie-preview. NetApp nodigt geïnteresseerde developers uit om zich in te schrijven en zo een bijdrage te leveren aan het project.