4min

Komende maandag start het Mobile World Congress in Barcelona en op de eerste dag zal Steve Ballmer van Microsoft een persconferentie houden. Tijdens die persconferentie zal de nieuwste versie van Windows Mobile gepresenteerd worden, waarmee Microsoft weer echt mee wil gaan doen in de markt voor smartphones.

Voor Microsoft lijkt het erop of eronder te worden komende maandag. Het bedrijf was ooit een pionier op het gebied van smartphones, maar heeft zijn leidende positie in de markt de afgelopen jaren af moeten staan aan partijen als Apple en RIM. Daarnaast voelt het bedrijf de hete adem in de nek van Google dat met zijn Android-besturingsysteem een flinke opmars aan het maken is.

Microsoft is zeker nog niet van de kaart geveegd, Windows Mobile kent een grote schare vaste aanhang, zeker in de zakelijke markt. Cijfers van diverse analisten lopen nogal uiteen. Zo spreekt comScore over een marktaandeel van 18 procent voor Windows Mobile, terwijl 41,6 procent van de markt voor de BlackBerry zou zijn, 25,3 procent voor de iPhone en 5,2 procent voor Android. Onderzoekers van Canalys nemen echter ook Symbian mee in de percentages en dan zijn de verhouding nogal anders. In dat geval heeft Symbian 47,2 procent van de markt, BlackBerry 20,8 procent, de iPhone 9,6 procent en Windows Mobile 8,8 procent.

Hoe dan ook, analisten zijn het er over eens dat het nog niet te laat is voor Microsoft om het tij te keren, maar dan zal het bedrijf wel met iets goeds moeten komen. Volgens insiders lijkt de interface van het nieuwe besturingssysteem op die van de Zune-mediaspeler van Microsoft. Ook zou het nieuwe systeem nog beter overweg kunnen met office-bestanden. Ook zou er betere connectiviteit moeten gaan komen tussen Microsofts Xbox 360-console en Windows-computers.

Volgens Robbie Bach, president van Microsofts entertainment and devices-divisie, zal het nieuwe systeem "de lat hoger gaan leggen". Veel analisten verwachten echter dat Microsoft al genoeg moeite zal hebben om een besturingssysteem te introduceren dat qua interface net zo goed is als Android of het iPhone OS, laat staan dat het de lat hoger kan leggen voor de concurrentie.

De grootste uitdaging voor Microsoft en de sleutel tot succes van het nieuwe besturingssysteem zal echter het aantrekken van ontwikkelaars zijn. De iPhone en Android hebben hun succes mede te danken aan de community van ontwikkelaars die duizenden apps ontwikkelen voor de platformen. Voor de iPhone zijn er inmiddels al meer dan 140.000 apps, terwijl er maar 800 in de applicatiewinkel van Microsoft te vinden zijn. Volgens het bedrijf zelf zijn er echter op het internet tot wel 200.000 applicaties voor Windows Mobile te vinden. Feit is echter dat voor veel ontwikkelaars de focus bij de iPhone en Android ligt, omdat deze twee platformen enorm in opkomst zijn.

Om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars niet hun apps hoeven af te stemmen op enorm veel soorten telefoons, zou Microsoft volgens insiders ook nauwer betrokken zijn bij de ontwikkeling van telefoons door partners. Zo zouden er plannen zijn bij Microsoft om een aantal chassis voor telefoons te maken waarop fabrikanten hun telefoons kunnen bouwen. Hierdoor kan Microsoft meer invloed uitoefenen op de kwaliteit van de Windows Mobile-smartphones en hoeven ontwikkelaars alleen maar met deze chassis rekening te houden.

Maar volgens sommigen zou Microsoft het roer radicaal moeten omgooien als het de markt echt weer terug in handen wil krijgen. Volgens analist Richard Doherty van Envisioneering Group zou een overname het meest logische zijn voor Microsoft. De goedkoopste mogelijkheid zou in dat geval Palm zijn, dat veel positieve kritieken kreeg op de gebruiksvriendelijke interface van de Pre- en Pixi-telefoons die het bedrijf vorig jaar introduceerde. Een andere mogelijkheid zou volgens Doherty een overname van RIM zijn, dat uiteraard bekend is van zijn BlackBerry-telefoons. Volgens een analyserapport van Mark McKechnie van Broadpoint AmTech zou Microsoft voor een overname van RIM ongeveer 56 miljard dollar kwijt zijn. Een dergelijke deal zou echter nog wel eens kunnen stranden bij mededingingsautoriteiten.

In ieder geval zal Microsoft nauw gaan samenwerken met fabrikanten van smartphones, waaronder HTC en LG. Volgens geruchten zou laatstgenoemde al bezig zijn met een smartphone die draait op het nieuwe besturingsysteem, maar het lijkt voor de hand liggend dat ook HTC daarmee bezig is. In ieder geval kan Microsoft beschikken over een flinke zak geld en heeft het de beschikking over veel kennis, Microsofts strijd op de smartphonemarkt is dus zeker nog niet gestreden.

De persconferentie van Microsoft is komende maandag 15 februari live te volgen via de website van Microsoft en begint om 15.00 uur.