Google Cloud herstructureert met oog op internationale expansie

Eén jaar na zijn aantreden plant Google Cloud-CEO Thomas Kurian een grote herstructurering binnen het Google Cloud Platform. Het jobverlies blijft beperkt en er komt meer focus op internationale markten.

Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, zet een grote herstructurering in de stijgers. Hij wil de organisatie omvormen om zo de focus op internationale markten te vergroten. De herstructurering brengt jobverlies met zich mee, al zou dat erg beperkt blijven. Amper 50 mensen zien hun functie verdwijnen en voor hen zoekt Google intern een oplossing.

Doelgericht

Google wil zich sterker richten op internationale markten en dan specifiek op organisaties binnen retail, finance, healthcare, media en de maakindustrie. De concurrentie komt zowel in de thuismarkt in de VS als internationaal van Azure en AWS, dat absolute marktleider is. De markt blijft echter groeien, en Google probeert zich meer dan ooit als een professionele organisatie te positioneren die de problemen van enterprise-organisaties begrijpt.

Precies daarom haalde Kurian het afgelopen jaar heel wat extra personeel binnen. Het ging vooral om verkopers gespecialiseerd in doelverticals, die kunnen meedenken met prospecten. Een jaar na zijn aantreden als CEO van het Google Cloud Platform (GCP) wil Kurian nu verder gaan in het doorvoeren van de nieuwe structuur.

Omzet

De herstructurering betekent niet dat het slecht gaat bij GCP. In tegendeel: eerder deze maand pakte Google uit met de cijfers voor fiscaal jaar 2019 en ging het voor het eerst in detail over de cloudbusiness. De omzet daarvan bedroeg 8,92 miljard dollar, een enorme stijging vergeleken met fiscaal 2018 waar de omzet nog 5,84 miljard was. Toch maken die cijfers Google geen grote speler: de omzet van AWS zit ter vergelijking rond de 35 miljard dollar.

Thomas Kurian is vastbesloten om het marktaandeel van Google te doen stijgen. Lees meer over zijn plannen in dit stuk: Hoe Google Microsoft Azure en AWS wil evenaren met zijn cloud