IBM-CEO Ginni Rometty maakt plaats voor cloud-topman

IBM verrast met de aanstelling van een nieuwe CEO. Cloud-topman Arvind Krishna neemt vanaf 6 april de fakkel over van Ginni Rometty. De aankondiging deed het aandeel van IBM nabeurs meer dan 5 procent stijgen.

Ginni Rometty staat sinds 2012 aan het roer van IBM. Op 6 april zet ze een stap opzij als CEO, maar zal ze wel nog als uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur dienen tot haar pensioen aan het einde van dit jaar.

In een persbericht bewierookt IBM Rometty voor het in goede banen leiden van 65 acquisities en de ontwikkeling van een hybride cloudbusiness ter waarde van 21 miljard dollar. Verder stimuleerde ze ook de inspanningen van het bedrijf op het gebied van AI, kwantumcomputing en blockchain.

De legacy van Rometty omvat evenwel ook een vermeende bedrijfsbrede poging om van oudere werknemers af te raken. Daarover zijn momenteel verschillende rechtszaken aan de gang, waarvan de uiteindelijke factuur nog zal moeten blijken.

Rometty moest IBM door moeilijk vaarwater leiden. Het was pas in januari 2018 dat het bedrijf weer groei kon rapporteren na 22 aaneensluitende kwartalen van dalende omzet. Die heropleving was evenwel van korte duur en niet zozeer te danken aan investeringen in nieuwe technologieën, maar net aan IBM’s legacy mainframe computers.

Red Hat

Het laatste grote wapenfeit van Rometty, de overname van Red Hat voor een bedrag van 34 miljard dollar, moet IBM weer op de rails zetten. De aanstelling van Arvind Krishna als nieuwe CEO sluit aan bij die strategie. Krishna functioneert vandaag nog als SVP voor cloud en cognitieve software en overzag in die rol de overname en integratie van Red Hat.

“Arvind is de juiste CEO voor het volgende tijdperk bij IBM”, zegt Rometty in een persbericht. “Hij is een briljante technoloog die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van onze belangrijkste technologieën, zoals AI, cloud, kwantumcomputing en blockchain.”

Naast de aanstelling van Krishna als nieuwe CEO, werd Jim Whitehurst, CEO van Red Hat, door de raad van bestuur aangesteld als nieuwe president van IBM.

Lees dit: IBM-CEO: “Amazon en Microsoft zijn vrienden, geen rivalen”. In zijn nieuwe hybride cloudstrategie ziet IBM Microsoft Azure en AWS niet langer als een bedreiging, maar als vrienden.