2min

Tags in dit artikel

, ,

Drie technologiegiganten hebben besloten samen te werken om te gaan concurreren met wat wel eens de grootste online bibliotheek ter wereld zou kunnen worden.

Amazon, Microsoft en Yahoo! hebben zich aangemeld bij de Open Book Alliance die wordt geleid door het Internet Archive. Hiermee hopen alle partijen de omstreden schikking van Google Books aan te vechten.

In 2008 bereikte de zoekgigant namelijk een overeenkomst met de Amerikaanse uitgeversbond om twee rechtszaken te schikken. Deze twee rechtszaken waren aangespannen vanwege copyrightschending voor het ongeautoriseerd inscannen van boeken en deze online beschikbaar maken.

In die schikking ging Google akkoord om 125 miljoen dollar te betalen en om een zogenaamd Books Rights Registry op te zetten waarin auteurs en uitgevers hun werk kunnen registreren en compensatie kunnen krijgen. Gecompenseerden kregen vervolgens zeventig procent van de online opbrengsten, terwijl Google de overige dertig procent zelf hield.

Bovendien kreeg Google de rechten om ook internationale werken en werken waarvan de auteurs niet achterhaald kunnen worden te digitaliseren. Sindsdien ligt de schikking hevig onder vuur omdat partijen tot vier september de tijd hebben hun beklag te doen bij de rechtbank in de VS.

"Google probeert een monopolie op online bibliotheken te krijgen", aldus de oprichter van het Internet Archive, Brewster Kahle, tegenover BBC News. "Als deze deal doorgezet wordt, heeft het een echte kans om dé bibliotheek te worden."

Inmiddels zijn zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als de Europese Commissie de zaak aan het onderzoeken. Verder protesteren ook de Franse en Duitse uitgeversorganisaties tegen deze Amerikaanse aanpak om wereldwijd boeken te digitaliseren en te verspreiden.

Het Internet Archive is eveneens een sterke tegenstander van deze schikking en heeft ook al anderhalf miljoen boeken gedigitaliseerd. Alle zijn gratis beschikbaar.

Zowel Microsoft als Yahoo! hebben hun deelname bevestigd. Amazon wilde nog niet reageren omdat de alliantie formeel gezien nog niet gestart is.

Naast een mogelijk monopolie zijn er ook zorgen over de privacy van een Google-bibliotheek. "In de overeenkomst staat niets over privacy en wat Google gaan doen met de data die het verzamelt", aldus de American Libraries Association.

Overigens bestaat er al een ander samenwerkingsverband tegen Google Books, namelijk de Open Content Alliance waar naast een aantal universiteiten en bibliotheken ook Yahoo!, Adobe, HP Labs en Xerox lid van zijn.