Google brengt IBM Power Systems naar de cloud

Google gaat samenwerken met IBM en maakt IBM Power Systems beschikbaar in de cloud. Google Cloud is druk bezig om bedrijven over te halen bij het platform aan te sluiten. Om dit te doen, moet Google deze bedrijven een manier geven om hun bestaande infrastructuur en workloads die niet eenvoudig te vervangen of verplaatsen zijn, toch naar de Google Cloud te kunnen verplaatsen. 

Veel van deze systemen draaien op IBM Power Systems en hun Power-processors. Tot nu toe was IBM vrijwel de enige online leverancier van cloud-based Power Systems. Daar komt nu verandering in, dankzij de lancering van IBM Power Systems in de Google Cloud.

Overgang naar de cloud

“Bedrijven die de cloud willen inzetten om hun bestaande infrastructuur te moderniseren en hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen hebben veel opties”, vertelt Kevin Ichhpurani, vice-president van Google Cloud. Aan de ene kant zijn sommige organisaties bezig met de verhuis van hun volledige oude systemen naar de cloud. Veel anderen willen hun bestaande infrastructuur blijven verbeteren en daarbij profiteren van het flexibele consumptiemodel van de cloud, de schaalbaarheid en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI, machine learning en analytics. 

De ondersteuning van Power Systems sluit perfect aan op de behoefte van bedrijven om zich te blijven ontwikkelen. Veel bedrijven gebruiken Power Systems voor hun belangrijkste workloads, gebaseerd op SAP en Oracle-applicaties en -databases. Dankzij de samenwerking tussen Google en IBM, kunnen deze bedrijven hun processen langzaam verplaatsen naar de cloud, zonder hun applicaties en infrastructuur opnieuw te moeten ontwikkelen. 

Verrassende samenwerking

Het is een logische stap voor Google Cloud om samen te werken met IBM. Google wil namelijk zoveel mogelijk enterprise workloads op het platform krijgen. Elke blokkade die het bedrijf hierbij kan wegnemen, levert voordelen op. Zodra een bedrijf comfortabel is met het platform, zullen ze na verloop van tijd ook andere workloads overzetten naar Google Cloud. 

Het is niet meteen duidelijk waarom IBM Google zou willen hebben, aangezien de twee bedrijven concurrenten van elkaar zijn met hun clouddiensten. Het bedrijf zou van de deal kunnen profiteren door een stijging in de verkoop van hun Power-servers. 

Power Systems voor Google Cloud is geïntegreerd met andere Google-diensten en facturatietools. Het systeem is vanaf nu beschikbaar. Er zijn echter nog geen prijzen gepubliceerd. Vanwege de kosten voor de Power-based server, is de kans groot dat het geen goedkope dienst wordt. Dit aanbod is daarmee vooral gericht op grotere ondernemingen.