Azure populairder dan AWS bij grote bedrijven volgens onderzoek

Microsoft Azure zou de voorkeur genieten bij grote bedrijven voor tal van workloads. In termen van gebruik lijkt de clouddienst van Microsoft zo groter, al vertaalt zich dat niet in financieel marktaandeel.

Onderzoek van Goldman Sachs bij 100 IT-bazen in Global 200-organisaties suggereert dat Microsoft Azure de voorkeur geniet boven AWS. 97 executives kiezen voor hun cloudnoden voor Microsoft, 58 omarmen AWS en 25 gebruiken Google. Het spreekt voor zich dat meerdere cloudproviders combineren een optie is.

Discrepantie met marktaandeel

Het onderzoek wordt tweejaarlijks uitgevoerd, maar is beperkt in schaal. De bevraging toont wel aan dat de populariteit van AWS, Microsoft Azure en Google niet rechtstreeks overeenkomt met het marktaandeel van de drie spelers. AWS is immers absolute marktleider met meer dan 32 procent van de cloudmarkt in handen, gevolgd door Azure met ongeveer 17 procent en Google met 7 procent.

Hier zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen richt het onderzoek van Goldman Sachs zich uitsluitend op grote bedrijven. Hoewel de impact van hun cloudgebruik niet te onderschatten valt, maken vele kleintjes één groot. Google is bijvoorbeeld traditioneel erg populair bij jonge ondernemingen en ook AWS spreekt bedrijven van groot tot klein aan.

Type workloads

Verder vertaalt populariteit zich niet noodzakelijk in omzet. Het onderzoek geeft aan dat Azure voor veel gebruikers de voorkeur geniet, maar dat zegt niets over het type workloads dat ze daar draaien. Wie voor AWS kiest, lijkt zo voor intensievere en duurdere workloads te gaan.

Gevraagd naar de toekomst denken de CIO’s binnen drie jaar vooral Azure te gebruiken al doet ook AWS het goed. Het valt op dat het enthousiasme voor het Google Cloud Platform daalt. Minder ondervraagden denken daar binnen drie jaar nog gebruik van te maken en vergeleken met vorige bevragingen ging het aandeel van GCP nu al een beetje naar omlaag. Dat is verrassend aangezien Google zich steeds agressiever richting grote enterprise-klanten positioneert. Onder nieuwe CEO Thomas Kurian hervormde Google zijn salesdepartement en werd het aanbod uitgebreid om tegemoet te komen aan enterprise-noden. Van die realiteit lijken de Goldman Sachs-respondenten niet onder de indruk.

Het onderzoek toont tot slot aan dat Microsoft met Azure heel wat potentieel heeft in de strijd tegen Amazon. De populariteit bij grote bedrijven biedt een mooie weg naar verdere kapitalisatie van het portfolio, wat het marktaandeel alleen maar ten goede kan komen.