Google ontkent dat het overwoog om met public cloud te stoppen

Google ontkent dat het zou overwegen om te stoppen met zijn public cloudactiviteiten, als het bedrijf op achtervolgen aangewezen blijft. Het blijft ambitieus en doet volop investeringen om marktaandeel te winnen.

Sommige Google-medewerkers denken evenwel dat Google zich zal terugtrekken uit de cloudbusiness, als het bedrijf het gestelde ambitieuze doel om in 2023 de nummer 2 van de cloudmarkt te zijn, niet haalt. Dat schrijft The Information deze week, maar wordt door Google ten stelligste ontkend.

De geruchtenstroom zou zijn veroorzaakt doordat Larry Page, mede-oprichter van Google, het onaanvaardbaar vond dat Google de rol van achtervolger zou blijven spelen in de cloudmarkt. Toch zou hij er in 2018 samen met kersvers Alphabet-CEO Sundar Pichai, op dat moment alleen nog maar CEO van Google, en CFO Ruth Porat voor hebben gekozen om in de cloudbusiness te blijven.

Er werd een bedrag van 20 miljard dollar uitgetrokken om de komende vijf jaar investeringen te kunnen doen om een inhaalslag te maken en de nummer twee op de markt te worden tegen 2023.

Achterstand op AWS en Microsoft

Google is het meest dominante bedrijf op het gebied van zoeken en adverteren op internet, maar voor wat betreft zijn cloudactiviteiten is er een achterstand op concurrenten als Amazon Web Services (AWS) en Microsoft. Al is het moeilijk om rechtstreeks te vergelijken, gezien Google geen financiële cijfers uit zijn cloudactiviteiten kenbaar maakt, aldus Silicon Angle.

De 8 miljard dollar geannualiseerde cloudomzet die Google in juli rapporteerde, wordt evenwel overschaduwd door de 9 miljard dollar omzet die AWS voor het afgelopen derde kwartaal rapporteerde. Net als Google specificeert ook Microsoft geen cloudinkomsten, maar Griffin Securities-analist Jay Vleeschhouwer schat dat de Azure-cloud 4,3 miljard dollar aan inkomsten voor het derde kwartaal opleverde.

Volop investeringen

De ontkenning van Google lijkt vooralsnog aannemelijk. Naast zijn infrastructuurinvesteringen heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in mensen. Zo leidt voormalig Oracle-directeur Thomas Kurian de cloudafdeling van Google en heeft hij op zijn beurt een aantal belangrijke aanwervingen gedaan.

Bovendien heeft Google tractie gekregen in specifieke cloudcomputing-segmenten, zoals AI en machine learning, softwarecontainers en Kubernetes, en data-analyse. Daarnaastj kunnen de G Suite-productiviteitstools inmiddels als een populair alternatief voor Office 365 van Microsoft worden gezien. 

Weinig waarschijnlijk

Volgens analisten is het dan ook zeer onwaarschijnlijk dat Google de cloudmarkt gaat verlaten. Zo stelt Charles King van Pund-IT dat het normaal is voor ambitieuze bedrijven als Google om het succes van verschillende bedrijfsonderdelen te onderzoeken en om strategische vereisten te herzien.

“De subtekst van discussies over marktleiderschap negeert meestal het grotere punt, namelijk dat hybride omgevingen met meerdere clouds de norm zijn geworden. Met andere woorden, hoeveel geld deze of die verkoper ook in zijn cloudinspanningen investeert, niemand zal ooit een markt domineren die een andere richting op gaat”, aldus King tegenover Silicon Angle.

Holger Mueller, analist bij Constellation Research, denkt dat Google in de toekomst kan concurreren met AWS en Microsoft, omdat het inherente voordelen heeft op vlak van machine learning, big data en netwerken. “Hoe eerder AI en ML worden gebruikt door slimme zakelijke gebruikers en hoe eerder AI een competitief wapen op de markt wordt, hoe beter Google het zal doen. Het zal zeker gebeuren. De vraag is alleen wanneer”, aldus Mueller.