De cloudmarkt groeit, maar alleen bij hyperscalers

De afgelopen vijf jaar is de markt voor cloudhardware met 34 procent gegroeid. Bijna al doe groei komt echter van de grote spelers, met nauwelijks een groei in de investeringen van kleinere bedrijven.

Hardwareboeren die chips en servers maken voor datacenters zien de cloudmarkt groeien als een kool. Ze worden echter steeds afhankelijker van een handvol grote spelers. Die hyperscalers zijn verantwoordelijk voor vrijwel alle groei in de markt de afgelopen vijf jaar, terwijl kleinere bedrijven min of meer stagneren.

Stevige groei

De totale cloudmarkt dikte aan met 34 procent vergeleken met vijf jaar geleden volgens de Synergy Research Group. De uitgaven van enterprises en serviceproviders in die periode steeg met maar zes procent, met de rest van de groei voor rekening van de hyperscalers. Zij hebben vandaag één derde van de markt in handen.

In Q3 van dit jaar bedroeg de marktwaarde van cloudinfrastructuur en hardware ongeveer 38 miljard dollar. Daaronder vallen servers, opslag, netwerk, besturingssystemen en virtualisatiesoftware. Fabrikanten en ontwikkelaars zijn voor hun inkomsten steeds meer afhankelijk van spelers als Google, Azure en AWS. Dat beïnvloedt de manier waarop OEM’s en fabrikanten werken. Intel gaat bijvoorbeeld om met zijn productietekort door hardware voor hyperscalers voorrang te geven.

Duurdere toestellen

Die hyperscalers blijven bestaande datacenters voorzien van nieuwe hardware terwijl ze nieuwe datacenters bijbouwen. Enterprises kopen in contrast steeds minder hardware, al is er wel een trend naar gesofisticeerdere apparatuur. Die is duurder, waardoor de dalende verkoop het marktaandeel van de enterprises voorlopig niet doet dalen, aldus het onderzoek. Die trend van ongeremde groei voor de grote providers lijkt niet meteen te zullen stoppen.