Google lanceert bare metal-aanbod als oplossing voor legacy-workloads

Het Google Cloud Platform is voortaan voorzien van een bare metal-aanbod. Dat is er in eerste instantie op gericht om enterprises met legacy een weg naar de cloud te bieden, maar komt ook van pas voor nicheworkloads met hardwarevereisten die de beschikbare VM-configuraties overtreffen.

Op Google Cloud Next in Londen vorige week introduceerde Google een bare metal-oplossing voor het Google Cloud-platform. Het aanbod doet denken aan een traditionelere hosting-oplossing, gekoppeld aan de rest van de Google Cloud. De bare metal-hardware is bedoeld voor grote bedrijven die wil naar de cloud willen verhuizen, maar met beide voeten op de grond worden gehouden door hun legacy-omgeving. Die is doorgaans vaak niet compatibel met cloudinfrastructuur.

Licentievoorwaarden

“Dat hoeft zelfs niets met de technische compatibiliteit van de software te maken hebben”, vertelt Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, aan Techzine. “De licentievoorwaarden van legacysoftware zijn vaak niet voorzien op een cloudomgeving met virtuele machines. Als de licentie gekoppeld is aan het gebruik van een hoeveelheid processorkernen bijvoorbeeld, dan is bare metal de enige oplossing om op een gecontroleerde manier aan de voorwaarden te voldoen.”

“Voor extreem oude software gaat het wel om hardwarecompatibiliteit”, vervolgt hij. “Bare metal is dan de enige oplossing om een organisatie naar de cloud te krijgen.” Tot slot kan je het aanbod als een laatste optie zien voor bedrijven met workloads die extreme hoeveelheden rekenkracht bieden. GCP biedt op het moment van dit schrijven de krachtigste virtuele machines op de markt aan, maar zelfs dat volstaat niet altijd. Wie nog meer rekenkracht wil, kan eveneens op bare metal beroep doen.

Oracle

Heel concreet lijkt Google het aanbod te introduceren voor gebruikers van Oracle-databases. Die zijn notoir moeilijk om naar de cloud te verhuizen, zoals Kurian als ex-CEO van dat bedrijf goed weet. Microsoft introduceerde pas een migratiestrategie voor Oracle naar Azure, en Google heeft nu dus zijn alternatief. Brede beschikbaarheid blijft echter nog even uit. Voorlopig is bare metal enkel beschikbaar in de VS. Google zal hardware op maat van de klant uitrollen in één van zijn colocatiecentra, en dus niet rechtstreeks in de GCP-datacenters zelf. Dualsocket en zelfs quadsocket-systemen met tot 112 rekenkernen en 3.072 GB aan DRAM zijn een optie. Voor opslag kan je kiezen tussen HDD’s, SSD’s of een combinatie daarvan. Billing gebeurt maandelijks op basis van een contract dat in de regel 36 maanden bestrijkt. Het is onduidelijk wanneer de dienst naar onze regio komt.