VMware: ‘Kubernetes is de nieuwe Java’

De impact die Kubernetes zal hebben op de industrie zal niet veel verschillen van Java. Kubernetes is de ‘magische brug’ die IT- en app-ontwikkelaars samenbrengt. Dat geldt ook voor de manier hoe applicaties worden ontwikkeld, geïmplementeerd en beheerd. 

Dat stelt Pat Gelsinger, CEO van VMware, afgelopen dinsdag tijdens zijn keynote op vForum in het Australische Sydney. VMware zegt dat het tijd is om Kubernetes te omarmen, aldus ZDnet. “Sinds de tijd van Java en virtuele machine, ongeveer twee decennia geleden, is er geen technologie geweest die industrieconsensus en energie heeft bereikt, zoals Kubernetes. Dit is voor ons een magische periode van ‘agressief wedden’, dat Kubernetes deze layer biedt voor de volgende generatie”, zegt Gelsinger. 

Potentiële fase

De vice-president en CTO cloud-native apps van VMware, Kit Colbert, deelt het enthousiasme van Gelsinger en ziet ook duidelijk de voordelen van Kubernetes. Toch waarschuwt hij dat het nog vroeg dag is. “We zitten nog steeds in de potentiële fase. De realiteit is dat er veel ingewikkeldheden aan verbonden zijn. Het is zeer capabel, maar ook zeer complex. We verwachten niet dat iedereen een Kubernetes-expert in zijn bedrijf heeft, dus we willen in staat zijn om mensen in staat te stellen alle voordelen van Kubernetes te benutten, zonder veel van de complexiteiten te beheren. Dat doen we door te automatiseren en het wegwerken van onnodig complex beheerswerk’, aldus Colbert.

De CTO zegt bewust te zijn van deze complexiteiten. Om die reden wil VMware Kubernetes ‘smakelijker’ maken. Er kan inmiddels dus voorzichtig gesproken worden over reguliere acceptatie. Bovendien gaat het een stap verder en ligt de focus niet alleen bij het ontwikkelen van de technologie, maar wil VMware ook mensen helpen hun vaardigheden te ontwikkelen.

vSphere

Colbert: ”Enerzijds is het een uitbreiding van wat ze weten in een voor hen vertrouwde omgeving. Als je naar Project Pacific kijkt, bouwen we Kubernetes in vSphere. Mensen weten hoe ze dat moeten doen, maar dan zien ze dit Kubernetes-concept en krijgen ze natte voeten. In de loop van de tijd doen we meer en meer Kubernetes in vSphere, zodat ze er steeds dieper op kunnen ingaan. Het is aan het individu om de opleiding te stimuleren en de kans te grijpen om iets nieuws te leren. Ik zie het als iets goeds en een geweldig loopbaantraject voor mensen. “

Overnames op Kubernetes-gerichte bedrijven

VMware zag zijn kans op de Kubernetes-markt toen het afgelopen mei Bitnami overnam. Het bedrijf bouwt en verpakt open-source ISP-software voor Kubernetes-omgevingen in elke cloud op een uniforme en consistente manier. Bovendien kocht VMware afgelopen augustus voor 2,7 miljard dollar Pivotal, een bedrijf dat Kubernetes volledig heeft omarmd. 

VMware denkt zijn klanten een uitgebreid portfolio voor het bouwen en beheren van mogelijkheden te leveren, door het ontwikkelingsprogramma, de tools en services van Pivotal te combineren met de eigen infrastructuurmogelijkheden. Kort na de overname kondigde VMware zijn Kubernetes-portfolio aan, genaamd Tanzu. Speciaal ontworpen om de meest uitgebreide op Kubernetes gebaseerde enterprise-grade portfolio voor moderne toepassingen te leveren.