IBM lanceert nieuwe opensource tools voor Kubernetes-ontwikkelaars

IBM heeft twee nieuwe opensource tools aangekondigd voor het ecosysteem van Kubernetes. De nieuwe tools omvatten Kui, bedoeld om het werken met hybride of multicloud applicatie-implementaties te vereenvoudigen. De tool Iter8 verzamelt data en telemetriegegevens van de opensource software service mesh Istio.

Dat maakte IBM maandag bekend tijdens Kubecon en CloudNativeCon in San Diego, aldus Silicon Angle.

“IBM heeft een uitgebreide ervaring met het op schaal uitvoeren van Kubernetes-productieworkloads. Dat komt door de meer dan 16.000 ingezette productie-Kubernetes-clusters die miljarden transacties per dag ondersteunen. Wij begrijpen dan ook de uitdagingen waarmee bedrijven en hun ontwikkelteams worden geconfronteerd in de hybride multi-cloudwereld”, aldus een blogpost, geschreven door Jason McGee, IBM Fellow en CTO van IBM’s Cloud Platform-groep en Priya Nagpurkar, directeur van Hybrid Cloud Platform Research bij IBM.

Kui

De nieuwe Kui-tool stelt ontwikkelaars in staat om te communiceren met de verschillende command-line-interfacetools (CLI’s), die ze gebruiken om hun apps te schrijven. Bovendien biedt de tool ook visualisaties om ontwikkelaars te helpen omgaan met de complexe gegevens die hun op Kubernetes gebaseerde apps genereren.

IBM hoopt met Kui de “ongemakkelijke gebruikerservaring” aan te pakken die veel ontwikkelaars bij CLI’s tegenkomen om het proces te versnellen. “IBM is al begonnen met het introduceren van Kui in IBM Cloud-aanbiedingen, die zijn ontworpen om de ontwikkelaarservaring te vereenvoudigen”, aldus een passage uit de blogpost.

Bovendien heeft IBM een op Kui gebaseerde webterminal geïntegreerd met zijn nieuwe IBM Cloud Pak voor Multicloud Management-service. Hierdoor kunnen ontwikkelaars door middel van visualisatie op een eenvoudige manier opdrachten uitvoeren en door de resultaten ervan navigeren.

Iter8

Iter8 is een tool die Istio’s API gebruikt om vergelijkende analyses uit te voeren. Istio is een service mesh die door ontwikkelaars wordt gebruikt om netwerken voor verschillende microservices of applicatiecomponenten te verbinden, beheren en beveiligen. Istio biedt verkeersbeheer, telemetrie-verzameling en beleidshandhaving.

Daarnaast wordt Istio ook gebruikt voor canary- en A/B-testen. Dat helpt ontwikkelaars tijdens het ontwikkelingsproces bij het detecteren van eventuele bugs in hun apps, zodat die verwijderd kunnen worden.

Iter8 maakt het mogelijk om nieuwe updates te vergelijken met oudere applicatie-versies en bevestiging te krijgen dat ze naar behoren werken. Bovendien helpt de nieuwe tool bij het voorspellen van toekomstige problemen die kunnen optreden.