HPE mikt op cloudmigratie van legacy-apps met nieuw containerplatform

HPE lanceert een op Kubernetes gebaseerd containerplatform Dat werd gebouwd op basis van technologieën uit de recente overnames van BlueData en MapR.

Het HPE Container Platform maakt gebruik van de gedistribueerde verwerkingstechnologie van BlueData en de opslagexpertise van MapR Technologies. Het containerplatform is gebaseerd op Kubernetes en kan zowel cloud-native als niet-cloud-native applicaties draaien, aldus Silicon Angle.

Ondanks dat het platform bedoeld is voor ‘bare-metal’-implementaties die geen virtuele machines (VM’s) gebruiken, ondersteunt het wel VM’s. Ontwikkelaars kunnen hun code één keer schrijven en overal laten werken dankzij een ‘one-click’-implementatie van containers op verschillende soorten infrastructuur.

Tussenstap voor legacy

“We hebben bewezen technologie om monolithische applicaties uit te voeren op containers met BlueData, terwijl je eraan werkt om ze in de loop van de tijd in een microservices-omgeving op te nemen”, aldus Kumar Sreekanti, CTO voor Hybrid IT bij HPE.

Volgens de mede-oprichter en voormalig CEO van BlueData hebben monolithische toepassingen overal tentakels. HPE zou met name geïnteresseerd zijn in het helpen van organisaties om legacy-applicaties te verplaatsen naar de cloud.

Microservices is een opkomende applicatie-architectuur die software opsplitst in modulaire componenten. Deze worden alleen gebruikt wanneer dat nodig is. Containers worden vaak gebruikt om microservices te hosten. 

On-premises

HPE zal zijn nieuwe containerplatform verkopen voor gebruik on-premises en breekt hiermee de trend in de industrie om nieuwe software als cloud-implementatie in te richten. “Klanten willen cloud-native services omdat ze wendbaarheid nodig hebben om te reageren op markten. Als ze dat on-premises kunnen doen naast hun data, kunnen ze vervolgens kiezen waar ze implementeren. Wij geloven dat dit een aanzienlijk lagere hindernis is voor klanten om te nemen dan overstappen op de publieke cloud”, aldus Sreekanti.

Volgens de computerreus levert de nieuwe aanpak een efficiënter en goedkoper pad op naar applicatiemodernisatie. Uit onderzoek van IDC blijkt dat het overgrote deel van de organisaties (92%) tegen 2023 verwacht te investeren in containers. Bovendien toonde ook een onderzoek van 451 Research aan dat 95 procent van de nieuwe toepassingen containers zullen gebruiken.

Cloudmigratieservices

Volgens HPE is het HPE Container Platform een compleet ‘turnkey’-pakket, dat BlueData-software bevat als de control plane voor containerbeheer, het gedistribueerde bestandssysteem en objectopslag voor gegevenspersistentie binnen containers van MapR en native Kubernetes voor orkestratie.

Daarnaast is HPE van plan om via zijn PointNext-serviceafdeling een set cloudmigratieservices te bieden die naar applicaties kijkt en een stapsgewijs proces instelt om de juiste applicaties te identificeren.