Google Skaffold maakt het werken met Kubernetes eenvoudiger

Google maakt na een test- en ontwikkelingsperiode van 20 maanden zijn opensource-tool Skaffold algemeen beschikbaar. De tool maakt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om met Kubernetes te werken.

Tijdens de testfase maakte Skaffold maar liefst 40 iteraties door. Volgens Google hebben bijdragers van de opensourcecommunity zo’n 5.000 stukjes code ingediend om vorm te geven aan Skaffold, aldus Silicon Angle.

Kubernetes wijzigen niet eenvoudig

Kubernetes is zelf ook ontwikkeld door Google om de werkzaamheden van ontwikkelaars te vereenvoudigen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in enterprise-containeromgevingen, gezien de software veel van de taken automatiseert die betrokken zijn bij het opzetten en beheren van clusters.

Toch is het aanbrengen van wijzigingen in een implementatie minder eenvoudig. Zo moeten beheerders bij het uitrollen van een update configuratiebestanden opnieuw aanpassen en andere tijdrovende aanpassingen uitvoeren.

Proces gecomprimeerd tot enkele seconden

Skaffold biedt daar nu een oplossing voor. De opensource-tool analyseert de code op de machine van een ontwikkelaar, berekent welke aanpassingen in de Kubernetes-omgeving moeten worden aangebracht en implementeert de update vervolgens automatisch. Hierdoor wordt een proces, dat onder normale omstandigheden enkele minuten duurt, gecomprimeerd tot slechts enkele seconden.

Bovendien biedt het nog meer tijdsbesparing door waardevolle functies die tijdens de bètaperiode in de tool zijn opgenomen. Zo worden ook typische ontwikkelaarstaken geautomatiseerd. “Het haalt logs automatisch uit geïmplementeerde workloads en stuurt de externe toepassing door naar het systeem, zodat je rechtstreekst tegen je service-eindpunten kan itereren”, klinkt het in een aankondigign.

Vaker code implementeren

De tool zou ontwikkelaars dan ook veel productiviteitsvoordelen bieden, vooral wanneer Kubernetes erbij betrokken is. Het framework stelt programmeurs in staat om veel vaker nieuwe code vrij te geven dan in een traditionele applicatieomgeving, wat automatisering des te waardevoller maakt.

Skaffold werkt met verschillende andere automatiseringsoplossingen van Kubernetes. Bovendien werkt de opensource-tool ook op lokale systemen van de gebruiker, wat betekent dat ontwikkelaars geen extra componenten op hun containerclusters hoeven te installeren. Skaffold is inmiddels beschikbaar op GitHub.