Microsoft wint enorm Pentagon-cloudcontract van AWS

Microsoft kaapt het gegeerde JEDI-contract weg van onder de neus van AWS. Dat contract heeft een waarde van 10 miljard dollar. Microsoft zal voortaan de cloudnoden van het Pentagon verzorgen.

Microsoft wordt de cloudprovider van het Amerikaanse Pentagon. Na een lange aanbestedingsprocedure wordt het Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI)-contract toegekend aan Satya Nadella en Azure. AWS was de enige uitdager van Microsoft nadat IBM en Oracle eerder waren afgevallen omdat ze niet aan alle vereisten voldeden.

Het enorme contract loopt over een periode van tien jaar en is erg breed. Microsoft wordt partner voor alle cloudnoden van het Pentagon, van eenvoudige opslag tot AI en machine learning. Het Ministerie van Defensie verwacht IaaS en PaaS ter ondersteuning van zowel de administratieve activiteiten als militaire missies. AWS is onbetwist marktleider in cloud, maar Microsoft staat met Azure op plaats twee. Vanuit een marktdominantiestandpunt haalt Redmond hier dan ook een grote overwinning binnen.

Controverse

JEDI had heel wat voeten in de aarde. President Trump bracht de aanbestedingsprocedure onder de aandacht door zijn persoonlijke gegevens tegenover AWS-baas Jeff Bezos kenbaar te maken. De President, die door de New York Times verdacht wordt van grootschalige belastingfraude, is niet opgezet met de manier waarop Bezos en AWS belastingen betalen.

Het contract lag aan de basis van heel wat controverse, ook bij de deelnemende bedrijven in kwestie. Heel wat Microsoft-werknemers spraken zich uit tegen de deelname aan de aanbestedingsprocedure. De samenwerking gaat immers ook over operationele ondersteuning van militaire acties, en daar is niet iedereen mee opgezet. Gelijkaardige kritiek kwam er al op het Hololens-contract waarmee Microsoft AR-oplossingen voor Amerikaanse soldaten bouwt.

Geen Google

Google was de opvallende afwezige tijdens de aanbestedingsprocedure. Het bedrijf aasde vorig jaar op het militaire Project Maven-contract voor de ontwikkeling van software door drones. Dat kon toen op zoveel kritiek binnen de eigen rangen rekenen dat Google zich uiteindelijk terugtrok. Van JEDI bleef team-zoekmachine dan ook ver weg.