Microsoft lijft Mover in om bedrijven naar Office 365 te migreren

Microsoft heeft de Canadese datamigratiespecialist Mover overgenomen. De softwarereus gaat de technologie van de start-up gebruiken om klanten te helpen gegevens te verplaatsen van concurrerende services naar de eigen productiviteitssuite.

De in 2012 opgerichte start-up biedt een cloudservice die de overdracht van bestanden tussen applicaties automatiseert. Mover maakt het voor beheerders mogelijk om migraties te orkestreren via een browsergebaseerde interface met kant-en-klare gegevensconnectoren. De datamigratie-oplossing is in staat om data vanuit 24 verschillende platforms over te dragen, waaronder Office 365, Google Drive, Dropbox en Box, aldus Silicon Angle.

Migratie vereenvoudigen

Microsoft wil door de overname migraties naar de Office 365-service en het SharePoint-samenwerkingsplatform vereenvoudigen. Het migreren van grote bestanden gaat meestal gepaard met veel rompslomp. Microsoft wil de technolgoie van Mover inzetten om dat voor bedrijven te vereenvoudigen.

De service van Mover stelt beheerders in staat om migraties te plannen op tijdstippen waarop de te verplaatsen bestanden niet worden gebruikt. Denk dan bijvoorbeeld aan weekends of nachtelijke uren. De service stroomlijnt niet alleen data transfers op verschillende manieren, maar draagt samen met de gegevens meteen ook gebruikersrechten over. Werknemers die bijvoorbeeld van Google Drive naar Office 365 migreren,  behouden langs deze weg toegang tot alle bestanden, die eerder met hen in hun oude mappen zijn gedeeld.

“We bieden verschillende opties om cloud-bestandsmigraties te ondersteunen, waaronder FastTrack, aanbiedingen van vertrouwde Microsoft-partners en SharePoint Migration Tool voor het migreren van inhoud van on-premises SharePoint-sites en file shares naar Microsoft 365. Mover zal deze aanbiedingen verbeteren”, zegt Jeff Teper, vice-president van Microsoft voor Office 365, in een blogpost.

Ook voor Azure

Bovendien kan Microsoft de technologie van Mover ook buiten de Office 365-suite toepassen. Zo kan Mover, bovenop samenwerkingsplatforms als Google Drive, bestanden importeren uit de S3-opslagservice van Amazon Web Services (AWS) en lokale databases. Maar ook uit OpenStack en andere back-endsystemen. De technologie maakt het voor Microsoft mogelijk ondernemingen te helpen data gemakkelijker naar hun Azure-cloudplatform te migreren.

Mover en Movere

Afgelopen september nam Microsoft ook al Movere over, niet te verwarren met Mover. Dit softwarebedrijf ontwikkelde een infrastructuurbeoordelingsplatform, dat wordt gebruikt voor cloudmigratieprojecten.

De Movere- en Mover-deals doen denken aan de overnames door Google van Alooma eerder dit jaar en het Israëlische Velostrata in 2018.