Mark Zuckerberg klaagt over de hoge prijs van cloudcomputing

Facebook-CEO Mark Zuckerberg vindt cloud computing te duur. Volgens hem zijn de hoge prijzen een rem op wetenschappelijk en medisch onderzoek, en worden vooral armere regio’s getroffen.

Cloudcomputing is de duur en dat remt vooruitgang. Dat vindt Mark Zuckerberg. Samen met zijn vrouw sponsort hij de Chan Zuckerberg Biohub: een instituut dat technologie moet inzetten om onder andere medische vraagstukken op te lossen. In een live-discussie op Facebook klaagt de CEO dat de prijs van cloud computing vandaag vooruitgang in de weg staat. “De AWS-rekening wordt vaak besproken tijdens onze meetings”, aldus Zuckerberg.

Dat cloudinfrastructuur prijzig kan zijn, begint meer en meer te dagen. In veel gevallen is het uiteindelijk voordeliger om zelf hardware te kopen en toepassingen on premises te draaien. De cloud moet het vooral hebben van de flexibiliteit. Wie workloads draait die niet constant zijn, bespaart door enkel te betalen voor de hardware die nodig is op een gegeven moment zonder over provisioning.

Hoge inkomsten

AWS is vandaag verantwoordelijk voor meer dan de helft van de inkomsten van Amazon en stak zo recent de traditionele verkooptak voorbij. Dat cloud computing big business is en heel wat geld in het laatje brengt, mag dus duidelijk zijn.

Zuckerberg vreest dat medische organisaties met minder sponsoring dan zijn initiatief serieus worden tegengewerkt door de hoge prijs. Hij kijkt verder naar armere regio’s waar labo’s wel hardware kunnen kopen om tests uit te voeren, maar vaak het budget missen om de nodige rekenkracht aan te kopen.

Hij haalt aan dat het een goed idee zou zijn om met Jeff Bezos te praten, maar komt verder niet met oplossingen. Feit is dat AWS vandaag al gunsttarieven biedt voor non-profitorganisaties en NGO’s. Bovendien vergelijkt Bezos de hoge prijzen in absolute cijfers niet met het alternatief: de aankoop van eigen hardware. Waar de CEO precies voor pleit, is dan ook niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk hoopt hij op verdere kortingen voor organisaties die actief zijn in onder andere onderzoek in de medische sector.